Cikkünk frissül…


Szombattól újabb egy hétre meghosszabbítják a kijárási korlátozásokat - mondta el a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely miniszter. Ezt a döntést a következő szerdai kormányülésen újra felülvizsgálják.

Miután a tapasztalatuk az volt, hogy sikeres volt az együttműködés az önkormányzatokkal, ezért az önkormányzatok szombat és vasárnap megkapják azt a jogi lehetőséget, hogy saját maguk szabályozzák a közterületek használatának rendjét. Gulyás hozzátette, a kormány eddig 500 milliárd forintot költött a járványügyi védekezésre.

Az érettségik május 4-én kezdődnek és nagyjából két hétig fog tartani. Idén csak azok érettségiznek, akiknek szüksége van a továbbtanulásra, előrehozott érettségire nem lesz lehetőség. Alapvetően csak írásbeli érettségi lesz, kivéve azoknál a tantárgyaknál, amelyeknél nincs írásbeli vizsga.

Az érettségi lebonyolítását úgy kell majd megszervezni, hogy egy teremben ne legyenek 10 embernél többen és közöttük legalább 1,5 méteres távolság legyen. Gulyás hozzátette, hogy aki úgy dönt, annak nem kötelező most érettségiznie, mert ősszel ugyancsak lesznek vizsgák.

A kormány további döntései:

  • 2020. szeptember 30-ig kell elkészíteni a beszámolókat és az adóbevallásokat. Ezen kívül az online kasszát használó kereskedőknek január 1-től biztosítani kell az elektronikus fizetési lehetőségeket.
  • 2020. június 30-ig a SZÉP-kártyára utalt cafeteria után nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni. A rekreációs keret 200 ezerről 400 ezer forintra nő a közszférában, a versenyszférában 450 ezerről 800 ezer forintra.
  • A rozsdaövezetben épülő új lakások építésére a 27 százalékos adó helyett 5 százalékos adó lesz érvényes.
  • A munkáltatók májustól egészségügyi hozzájárulási járulékot fizetnek a fizetés nélküli szabadság időtartama alatt a munkavállalók után.
  • A kormány megerősítette azt a szándékát, hogy a szociális hozzájárulási adó június 1-től 2 százalékponttal csökken.

Kiemelt kép: MTI/Botár Gergely/kormany.hu


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!