A falut jelenleg a három és fél éve elhunyt polgármester öccse vezeti, akinek az előítéletek felszámolása mellett az a legfőbb célja, hogy befejezze a tragédia miatt félbemaradt beruházásokat. Helyszíni riport.

A cserdi polgármesteri hivatal tárgyalója kicsit olyan, mintha múzeum lenne: ma is minden úgy van benne, ahogy azt Bogdán László a halála napján, 2020. július 13-án hagyta.

A szoba bővelkedik szimbolikus, sőt a maguk módján kifejezetten nyomasztó berendezési tárgyakban. A székeket hordókból alakították ki, méghozzá pont olyanokból, amilyenekben a II. világháború idején a gázt szállították a haláltáborokba. A falon annak a vasúti vagonnak a képe látható, amivel Bogdán nagyapját Auschwitzba vitték.

Öccse, a 2020 októberében polgármesterré választott Bogdán Gyula – vagy ahogy mindenki nevezi, Boxi – halk szavú, zárkózott ember. Inkább kerüli a nyilvánosságot, mint mondja, ő nem szeretne „celeb” lenni. Megvan rá az oka.

„Rengeteg politikus jött ide Budapestről csak azért, hogy készíthessenek egy közös képet Lacival, a nagy barátjuknak mondták magukat, de a halála óta Cserdi felé se néztek. Sőt, még a telefont se veszik fel nekem” – magyarázza leplezetlen keserűséggel a hangjában.

Ne maradjon ki senki az iskolából azért, mert nincs pénze buszbérletre

Egyetért a fentiekkel Etelközi Péter is, Bogdán azon kevés barátjának egyike, akik a mai napig ápolják az emlékét.

Első találkozásukra ugyanebben a szobában került sor 2016 környékén, utána pedig elkezdett rendszeresen lejárni hozzá Budapestről. Az egyik ilyen alkalom különösen élénken megmaradt benne.

„Éppen beszélgettünk, amikor egy férfi hangját hallottuk beszűrődni a titkárságról. Laci kikiáltott, hogy jöjjön be. Amikor bejött, gratulált neki, hogy a hamarosan kezdődő tanévben már a negyedik gyereke lesz iskolás” – idézi fel Etelközi.

Bogdán közölte, hogy a hiányzó pénzt az önkormányzat minden hónapban kipótolja mind a négy gyereknek. „De nehogy az legyen, hogy egy reggel kimegyek a buszmegállóba, és az egyik gyerek nincs ott!” – tette hozzá.

„Amikor a férfi elment, Laci rám nézett és azt mondta: »Ez rendben is van addig, amíg én vagyok a polgármester. De mi lesz azután?«” – fejezi be a történetet Etelközi.

Mindez akkora hatással volt rá, hogy másnap felhívta két barátját, elmesélte nekik az esetet, majd létrehozták az AMENDE Cserdi Cigány Gyerekek Tanulásáért Alapítványt, hogy ne maradjon ki egy gyerek sem az iskolából azért, mert a szüleinek nincs pénze buszbérletre.

Amikor felmerült, hogy az alapítvány a jó tanulókat támogatná, Bogdán azonnal azt kérte: ne a jó tanulókat támogassa, hanem a tanulókat. Hiszen ha valaki akár csak kettessel átbukdácsol a szakmunkásképzőben, akkor is szerez egy szakmát, amivel pénzt tud keresni, szóval tisztességes ember lesz belőle.

Az alapítvány idén 9 gyereket támogatott, egyenként 30 ezer forinttal. Mivel az önkormányzat jelenleg is biztosít buszbérlet-támogatást, a pénzt inkább egyfajta motivációnak szánják, nincs megszabva, mire kell költeni.

A díjazottak személyéről Boxival egyeztetve döntenek, aki folyamatos kapcsolatban áll a bükkösdi iskola igazgatónőjével, így pontosan tudja, ki hogy halad a tanulmányaival. És sok minden mást is: „Próbáljatok meg viselkedni, különösen a buszon, mert némelyikőtöknek borzalmas a magatartása, attól függetlenül, hogy jól tanultok” – dorgálta meg őket rövid köszöntője elején, utána viszont inkább már azt fejtegette, mennyire fontos, hogy a tanulással példát mutatnak a többieknek.

Miután mind a kilencen megkapták a nekik járó elismerést, kedvükre vehettek maguknak egy óriási doboz szaloncukorból, amit az alapítvány rendszeres támogatója, Kenyér Anikó ajánlott fel. Végül pedig együtt helyeztek el virágot Bogdán László 2021-ben felavatott emléktáblája alá az épület bejáratánál.

Félre kellett tenni a gyászt, hogy továbbléphessen a falu

Boxit a helyiek kapacitálták, hogy vállalja el a jelöltséget testvére halála után, mivel addigra már 12 évet lehúzott mellette falugondnokként, így kézenfekvő volt, hogy ő foglalja el a megüresedett polgármesteri széket. De amilyen simán megnyerte a választást, annyira nehéz volt megbirkóznia a lelki teherrel.

Elmondása szerint az első két év volt a legszörnyűbb, szinte azt se tudta, mi történik körülötte. „Először félre kellett tennem a gyászt, csak utána tudtam elkezdeni azon gondolkodni, mi legyen a Laci halála miatt félbeszakadt projektek sorsa.”

A legnagyobb ilyen projekt a logisztikai hűtőház a falu határában, ami három és fél éve áll befejezetlenül. A kivitelező céget az adósságai miatt felszámolták, onnan pénzt már biztosan nem kap vissza az önkormányzat.

Amennyiben sikerül megállapodni egy másik kivitelezővel, aki vállalja a befejezését, legalább 10 falusinak ad majd munkát. Főleg paprikát és paradicsomot fognak ott feldolgozni, amiből a helyi specialitásnak számító cigány lecsó készül.

Szerinte ha átadják, azzal fog kiteljesedni a sok helyen máig emlegetett „cserdi csoda”, vagyis a bátyja által megálmodott felzárkóztatási program. Bogdán László annak idején, polgármesterré választása után két dolgot jelentett ki a falu lakóinak: tanulni és dolgozni fognak.

Mindez sok ponton egybevág a kormány céljaival, a falu a társadalmi felzárkózásért felelős miniszterelnöki biztos, Vecsei Miklós támogatását is élvezi.

Megszüntetni a 600 éves ellentétet

Boxi jövőre újraindul a polgármesteri székért, ha ismét megválasztják, az előítéletek felszámolása lesz a legfőbb célja.

„Szeretném, ha a bükkösdi iskola nem cigányosodna el. Tőlünk 47-en járnak most oda, a magyar gyerekek szülei viszont inkább kiveszik onnan őket és elviszik máshova. Ez nagyon zavar, szeretnék tenni ellene, de nem lesz egyszerű feladat.”

A legfontosabbnak ő is azt tartja, hogy minél többen tanuljanak, mert csak így lehetséges előrelépni. Legjobb példaként másik testvérének lányát, Veronikát említi, aki a faluból elsőként szerzett diplomát. Most óvodapedagógusként dolgozik, de mellette elkezdte a jogi kart is, ügyvéd szeretne lenni.

Etelközi Péter az ünnepség végén a lelkére is köti mindegyik díjazottnak: „Remélem, a ti gyerekeitek is magától értetődőnek fogják venni, hogy tanuljanak! Ígérjétek meg, hogy jó példát mutattok majd nekik, hiszen csak ez szüntetheti meg a nem cigányok és cigányok közötti 600 éves ellentétet, aminek a felszámolásáért Laci is egész életében küzdött.”

Az AMENDE Alapítvány munkáját a következő számlaszámon lehet támogatni: 16200106-11646637. A pénzt teljes egészében ösztöndíjakra költik.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!