A Mirror egy Reddit-bejegyzésre hivatkozva ír arról a férfiről, aki véletlen veszélybe sodorta a társait azzal, hogy nem megfelelő vizet locsolt a szaunában "izzó" kövekre. A fórumon olvasható sztori szerint egy férfi az edzőterem szaunáját próbálta kicsit felpörgetni, hogy nagyobb legyen a hő, de nagy hibát vétett, amikor a közeli medencéből hozott vizet a kabinba.


A férfin kívül még öten voltak a szaunában, a felelőtlen loccsantás után másodpercekkel viszont mindenki menekülni kezdett a kijáraton.

Maga a hibás így emlékszik vissza az esetre:

Hirtelen nagyon meleg lett, de nem ez volt a gond, hanem az, hogy nem kaptunk levegőt, a torkunkat és a szemünket marni kezdte a gőz, így rögtön menekülőre fogtuk.

Mint később kiderült, a medence vize kifejezetten klóros volt, a szaunába locsolt víz így klórgázt hozott létre. A klór sárgászöld színű, szúrós szagú, a levegőnél nehezebb, erősen maró és mérgező hatású gáz. Azért különösen veszélyes, mert a klórgáz a szemmel vagy a légutakkal érintkezve sósavat képez. Ez ingerli a nyálkahártyát, erős koncentráció esetén maró sérülést okozhat az érintett területeken. Már kis töménységű gáz belélegzése is égő érzést okoz az orrban és a torokban, amiket a szervezet köhögőrohamokkal próbál meg semlegesíteni.

Nem véletlen, hogy az első világháborúban a klórgázt biológiai fegyverként is használták.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!