Egy ősi, négylábú bálna maradványaira bukkantak a Líbiai-sivatag egyiptomi részén - írja az MTI. A lelet több mint tíz éve került elő, de csak a legújabb vizsgálatok állapították meg, hogy egy korábban ismeretlen fajtól származik. A modern bálnák őse mintegy 43 millió éve élt.

Hesam Szallam, a kutatás vezetője szerint a faj a szárazföldön és a vízben is jól érezte magát, és remek vadász lehetett.

A fosszíliát 2008-ban találták meg egyiptomi környezetvédők egy olyan területen, amelyet évmilliókkal korábban tenger borított. Szallamék csak 2017-ben álltak neki az elemzéseknek. "Ez az első alkalom a gerincesekkel foglalkozó egyiptomi paleontológia történelmében, amikor egy egyiptomi csoport vezeti egy új faj, egy négylábú bálna dokumentációját" - mondta a kutató.

W. Boessenecker

A maradványok segítenek jobban megérteni a bálnák evolúcióját, azt, hogy miként váltak szárazföldi állatokból kizárólag vízben előforduló élőlényekké. A közelmúltban megjelent tanulmány alapján az átalakulás nagyjából 10 millió év alatt játszódott le. Az újonnan azonosított faj a Protocetidae családhoz tartozik, ezek a félig vízi állatok 59-34 millió évvel ezelőtt éltek.

A leletet egy olyan területen fedezték fel, amely az úgynevezett Bálna-völgyről vagy Vádi al-Hitanról ismert. Ez a látványosság az ország egyetlen olyan természeti világöröksége, ahol prehisztorikus bálnafajok maradványai kerültek elő.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!