A lelet a svéd keresztes háborúnak nevezett időszakból való, amiről eddig egyes kutatók úgy vélték, hogy meg sem történt.


Egy ezeréves kardot találtak a finnországi Salónál. A lelet a finnországi keresztes háborúk idejéből való, ami egyes akadémikusok szerint nem is biztos, hogy megtörtént.

Idén augusztusban az egyik helyi földtulajdonos egy fémtárgyat fedezett fel egy földkupacban, amit egy csővezeték építése miatt forgattak ki egy középkori kőtemplom közelében. Közelebbről megvizsgálva a tárgy egy kardnak tűnt, ezért értesítette Turku Egyetem és Múzeum régészeit.

A kutatók szerint

a penge pedig az idők során meghajlott. A földkupac átkutatása során megtalálták a hüvely egy részét és a kard további pengedarabjait is, illetve más vastárgyakat és emberi maradványokat is feltártak.

Az egyik legjelentősebb lelet egy bőröv, amit egy rozettás mintákkal ékesített bronzdarab díszít. Az is kiderült, hogy a templom környékén egy temető húzódott, mihez akár több száz sír is tartozhatott.

Az egyetem közleménye szerint a leletek „igen jelentősnek tekinthetők”, hiszen a korszakból kevés hamvasztásos nyughely ismert, és eddig ez az egyetlen, a vaskor végére datálható temető Salo környékén. Az is figyelemre méltó a kutatók szerint, hogy

A leletek a svéd keresztes háborúnak nevezett időszakból kerültek elő, amikor a svédek behozták a kereszténységet Finnországba. Csakhogy a régészeti leletek nem erősítették meg, hogy harcok lettek volna a területen, és hadjárat első írásos forrásai is a 13. századból származnak. Így a kutatók megkérdőjelezik a konfliktus valódiságát.

(Forrás: 24.hu, Heritage Daily)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!