Múlt héten ismeretlen elkövetők feltörték Bulgária adóhatóságának rendszerét, a támadás során bolgár adófizetők millióinak személyes adatai kerültek illetéktelenek kezébe. A hivataltól több mint ötmillió ember és vállalkozás adóügyi és társadalombiztosítási adatait szerezték meg, a nyilvántartásban összesen hétmillióan szerepelnek. Ez az ország eddigi legnagyobb adatszivárgása.


A támadók tettükről egy orosz szerverről küldött üzenetben értesítették a helyi lapokat múlt hétfőn. Mladen Marinov belügyminiszter szerint politikai indíttatású támadás történt, és vélhetően orosz bosszúról lehet szó, amiért a bolgár kormány nyolc F-16-os vadászrepülőt vásárol az Egyesült Államoktól 1,256 milliárd dollár (több mint 364 milliárd forint) értékben.

Pár napra rá sikerült elfogni a húszéves Krisztián Bojkov nevű kiberbiztonsági alkalmazottat, aki vélhetőleg részt vett a támadásban, de őt két nappal később elengedték. Az ellene folyó nyomozást nem zárták le, kritikus infrastruktúra ellen elkövetett bűncselekmény miatt 3 év börtönt kaphat.

Az ügy szomorú fejleménye, hogy a 10,7 gigabájtnyi adathalmaz azóta kikerült a netre is, így bárki által hozzáférhető.

A kiszivárgott információk közt van az állampolgárok személyi száma, lakcíme, bejelentett munkahelye és jövedelme is, ezen felül ÁFA-visszaigénylések és más érzékeny adatok is a részét képezik. Az adatlopás a Bulgáriában élő külföldi személyeket is érinti.

Vladiszlav Goranov pénzügyminiszter bocsánatot kért a bolgároktól a történtek miatt.

(MTI, Business Insider)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!