Ha rosszul készítik el fugut, azaz a gömbhalat, akkor annak elfogyasztása akár halálhoz is vezethet. Japánban évente átlagosan hatan halnak bele a gömbhal mérgezésébe.


Egy 10 éves japán lány, Karin Tabira lett a világ legfiatalabb embere, aki hivatalosan is elkészítheti a hírhedten veszélyes fugut, vagyis a gömbhalat – írja a Japan Times.

Nem kis dolog ez, ugyanis

Karin jelenleg ötödikes, és ezen a nyáron tette le a vizsgát, így már tudja, hogyan kell szakszerűen felvágni, kibelezni és elkészíteni a halat anélkül, hogy az bárkinek az életébe kerülne.

Tabira teljesítménye azért is különleges, mert általában tízéves gyakorlat kell ahhoz, hogy valakiből fuguséf váljon. Ő azonban már ott tart, hogy lakhelye, Kumamoto prefektúra kormányzójának is felszolgálta a veszélyes halat.

– mesélte újságíróknak. Az „oishii" japánul finomat jelent.

Idén nyáron 93 ember próbálta letenni a fugu tesztet Yamaguchi prefektúrában, de csak 60 embernek sikerült, köztük Tabirának. Ebben a régióban nincs korhatár a teszt teljesítéséhez, azonban Kumamotóban Tabira csak engedéllyel rendelkező felnőtt felügyelete mellett készíthet fugut.

AsianFeed (@asianfeed) által megosztott bejegyzés


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!