Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

A húsfogyasztás ártalmasabb az egészségre, mint a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás. Rengeteg betegség áll kapcsolatban a rossz minőségű étkezéssel, a húsfogyasztás mennyiségének a csökkentése pedig nemcsak az ember, hanem a bolygó jövőjét is biztosítaná.

Hosszas kutatások után a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy az ideális étrend dióféléken, gyümölcsökön és zöldségeken alapszik, mellőzve a cukrot és a húst. Ez a diéta teljesen egészséges az emberi szervezetre, hosszú, energiadús életet garantál, és védelmet nyújt a betegségek ellen. Ráadásul a Föld számára is előnyös lenne a betartása - állítják egyhangúan a környezetvédők.

A megállapítás spirituális szempontból sem meglepő, hiszen valamennyi ősi tradíció a szerénységre int, ami a táplálkozást illeti, ugyanakkor a saját testünk és a környezetünk iránti gondoskodásra tanít. Szóval nem egy újdonság, hogy a növényi alapú étrend a hasznunkra válna, a nemrégiben publikált, igencsak elgondolkodtató kutatási eredmények pedig tudományos indokokkal is alátámasztják ennek fontosságát.

"Minden bizonyíték ugyanabba az irányba mutat." - írja a The Guardian környezetvédő újságírója, George Monbiot.

"Radikális változást kell eszközölnünk, az állati eredetű táplálékról a növényi eredetűre való áttérés formájában. A Science magazinban frissen közzétett tanulmány szerint, az állati eredetű termékek - hús és tejtermékek nagyon ártalmasak a Földre nézve, jóval károsabbak, mint a növényi eredetű termékek. Az állattenyésztés a bolygó 83%-át foglalja el, és csak 18%-át állítja elő a táplálkozásunkhoz szükséges kalóriamennyiségnek." - magyarázza az újságíró.

"Ennek alapján, ha a Föld összlakossága áttérne a növényi eredetű táplálékra, jelentősen csökkenne az üvegházhatású gázok termelése, mint ahogyan a többi környezetszennyező anyag kibocsájtása is, mely jelenleg az állattenyésztéssel és a húsfeldolgozással együtt jár. Továbbá a mezőgazdasági célokból használt földterületek is 76%-kal csökkennének." - teszi hozzá Monbiot.

Az egészséges bolygó étrendje: meg kell változtatnunk a táplálkozási szokásainkat.

Ha az egész világ követné az egészséges bolygó diétáját, több mint 11 millió koraszüléssel járó haláleset szűnne meg évente. Nem beszélve a biodiverzitás helyreállításáról és az ivóvízkészletek mennyiségének a növekedéséről.

Valamennyien hozzájárulhatunk a bolygónk jövőjének a fenntartásához, hisz ebben az esetben egy fecske is csinálhat tavaszt. Csak egy valaki kövesse a példádat, és máris nyert ügyed van: a mozgalom pillangóeffektusként terjedhet, de ahhoz meg kell tenni az első lépést. Az eredmények pedig láncreakcióként követik egymást. Mit kell tenned?

1. Tűzd ki célul, hogy kevesebb húst fogyasztasz. Elegendő, ha hetente csak kétszer kerül belőle az asztalra.

2. Közöld a életmódváltó terved legalább 5 ismerősöddel, és magyarázd el nekik, miért oly fontos ezt nekik is megtenniük.

3. Válaszd mindig a friss, szezonális gyümölcsöket és zöldségeket. Ezek képezzék az étrended alapját.

4. Vásárolj helyi termelőktől, kerülve a vegyszerezett, tartósított import-árut. Ezzel nemcsak jó minőségű alapanyaghoz jutsz hozzá, hanem támogatod a hazai termelést és gazdaságot.

"Az étel, amit megeszünk, és ahogyan előállítjuk, nagyban meghatározza az emberek és a bolygó egészségét. Jelen pillanatban, a helyzet nagyon komollyá vált." - fogalmazott Tim Lang, a Brit Egyetem professzora. A kutatás vezetőjeként hozzátette, 2050-ig képtelenek leszünk egészséges élelemmel ellátni a Föld lakosságát, ha nem változtatjuk meg az étkezési szokásainkat. Javítanunk kell az élelmiszergyártás minőségén, és csökkentenünk kell a pazarlást.

"Gyakorlatilag, globálisan kell megváltoztatni a közélelmezési rendszert." - hangsúlyozza a kutató. És itt nemcsak a természeti katasztrófákról és a klímaváltozásról van szó, hanem arról is, hogy a összlakosságnak rá kell ébrednie, mennyi betegséget és halált okozunk magunknak azzal, hogy rossz minőségű ételt fogyasztunk. A számok sokkolók, főként amiatt, mert sem a dohányzás, sem pedig az alkohol vagy a védekezés nélküli együttlét együttvéve nem szed ennyi áldozatot évente, mint a helytelen táplálkozás.

Az egészséges bolygó étrendje egy 3 éves átfogó kutatási projekt végeredménye, melyben 16 ország 37 tudósa vett részt. Lényege, hogy legalább a felére csökkentsük az eddigi húsfogyasztásunkat, és nagyjából ennyivel növeljük a növényi eredetű ételek fogyasztását.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!