Teljesen leállt a Franciaországba tartó járműforgalom a délkelet-angliai Dover kikötőjében, mert a francia oldalon nem fogadják a teherforgalmat a Nagy-Britanniában feltűnt új mutánsvírus gyors terjedése miatt.

Közben egyre több ország jelenti be, hogy nem fogad repülőgépeket a britektől. Magyarországra még jöhetnek az angol gépek.

Jelenleg Franciaország, Belgium, Hollandia, Németország, Ausztria, Olaszország, Horvátország, Bulgária, Románia, a balti országok, valamint Törökország, Izrael, Kuvait, Kanada és Salvador is lezárta a határait a Nagy-Britanniából érkező járatok előtt. Svédország hétfőn dönt, Görögországban és Csehországban pedig szigorúbb karanténnal várja a briteket.

Írország amelynek legjelentőssebb utasforgalma az Egyesült Királyságból érkezik az ünnepek alatt, szintén betiltotta a következő 48 órában a brit gépek és hajók beutazását az országba.

A spanyol kormány az Európai Bizottsághoz fordult.

hirdetés

Jelenleg a doveri kikötőn keresztül senki sem tudja elhagyni Angliát. A teherszállítást egyelőre nem szüneteltetik.

A Brit Kiskereskedelmi Szövetség (BRC) és az Élelmiszer- és Üdítőital-szövetség (FDF) felszólította a brit kormányt, hogy sürgősen vegyék rá Franciaországot a korlátozás feloldására.

A határzárral vírus ellen küzdő magyar kormány egyelőre nem jelentett be hasonló korlátozást a britekkel kapcsolatban.

Boris Johnson brit miniszterelnök szombat esti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az elsősorban Londonban és Délkelet-Angliában terjedő új mutánsvírus fertőzőképessége 70 százalékkal nagyobb lehet, mint a korábbié.

Az angol tisztifőorvos azonban hangsúlyozta, hogy egyelőre semmilyen vizsgálati eredmény nem utal arra, hogy az új mutánsvírus veszélyesebb lenne, mint az előző. Illetve, hogy ne alakulna ki az immunitás ellene a már engedélyezett oltóanyagok hatására.

Az Európai Tanács hétfő délelőtt rendkívüli ülést tart, hogy a helyzetre valamilyen megoldást találjanak. A riadalom mértékét mutatja az is, hogy ilyen sebességgel összeül a tanács, illetve, hogy ilyen gyorsan lezárta a határait számos európai ország is a britek előtt

- írja a BBC.

Az unió gyógyszerügynökségének válasza is ma várható, a Pfizer oltóanyag engedélyezésével kapcsolatban.

Ha az EMA zöld utat ad a Pfizernek, akkor a vakcina terjesztése már a hétvégén megkezdődhet a tagországokban.


hirdetés