Néhány dokumentumot azonban még mindig visszatart az amerikai kormányzat. Ezeket jövő júniusban ismerheti meg a nyilvánosság.


John F. Kennedy amerikai elnök meggyilkolásával kapcsolatos iratok ezreinek nyilvánossá tételét rendelte el a Fehér Ház, írja a BBC.

Az Egyesült Államok kormányát egy 1992-ben elfogadott törvény kötelezte arra, hogy 2017 októberéig adja ki a gyilkossággal kapcsolatos összes dokumentumot. Joe Biden csütörtökön engedélyezte az iratok nyilvánosságra hozatalát. Az amerikai elnök azonban néhány iratot visszatartott jövő júniusig a „beazonosíthatóság” miatt. A levéltár közleménye alapján így 515 irat teljesen, további 2545 pedig részben titkosított marad.

Kennedyt 1963. november 22-én lőtték le texasi látogatása során. Egy 1964-es vizsgálat megállapította, hogy a gyakran csak JFK néven emlegetett elnököt Lee Harvey Oswald ölte meg. A korábban a Szovjetunióban is élő Oswaldnak nem volt társa.

A férfival két nappal letartóztatása után a dallasi rendőrkapitányság épületében végzett egy nightclub tulajdonosa. Ez volt az első gyilkosság, amit élőben közvetített a tévé.

A kutatók abban reménykedtek, hogy a frissen nyilvánosságra hozott iratok több részletet tartalmaznak majd Oswald mexikóvárosi útjáról, ahol egy hónappal a merénylet előtt egy szovjet KGB-tiszttel találkozott. A CIA azonban közölte, hogy a mexikói úttal kapcsolatos összes iratot elérhetővé tették már, így a mostani dokumentumokban semmilyen új információ nem szerepel erre vonatkozóan.

Véleményük szerint ezeket a dokumentumok egyik korábbi szerkesztése során tüntették el.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!