120 ezer vendégmunkás dolgozik az országban. Egyre többen jönnek a Fülöp-szigetekről, de Vietnámból és Kirgizisztánból is nagy számmal érkeznek Magyarországra. Ezzel párhuzamosan az ukrán, a szlovák és a román dolgozók száma csökken.


A Nemzetgazdasági Minisztérium közlése szerint jelenleg mintegy 120 ezer vendégmunkás dolgozik hazánkban, miközben

Ugyanis a KSH szerint „2023-ban az előző évihez képest a külföldi állampolgárságú alkalmazottak száma 11,7 ezer fővel, 92,7 ezer főre emelkedett, amit a harmadik országbeli munkavállalók számának jelentősebb növekedése magyaráz.” Ez a szám viszont majdnem 30 ezerrel alacsonyabb, mint amit az NGM közölt.

A Portfolio írása szerint

Ezzel párhuzamosan az ukrán, a szlovák és a román dolgozók száma csökken. 2022-ben még csak 1100 fülöp-szigeteki dolgozott nálunk, de 2023-ban már közel 6300-an, vagyis egy év alatt több mint 5 ezerrel lettek többen.

A gyorsuló növekedés ellenére a V4-ek közül még mindig Magyarországon a legkisebb az aránya a vendégmunkásoknak. A foglalkoztatottak számához viszonyítva a külföldről érkezők aránya 2,6%, miközben Szlovákiában 3,8%, Lengyelországban 6,4%, Csehországban pedig 17%.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!