Marcin Wolski műsorában a kampányban teljesen szabadon ment az ellenzék támadása és a kormánypárt programjának népszerűsítése. Ma már sztálini logikáról beszél.


Ahogy arról mi is beszámoltunk az ellenzéki Donald Tusk Polgári Koalíció (KO) nevű pártja alakíthat kormányt Lengyelországban, miután a Baloldallal és a Harmadik út nevű formációval együtt magabiztos többséget szerzett a hétvégi parlamenti választáson. Az eddig kormányzó, Jarosław Kaczyński vezette Jog és Igazságosság (PiS) 8 év után távozik a hatalomból.

Arról is írtunk, hogy a 38 milliós országban a magyarhoz hasonló, durva hangvételű kampány volt a jellemző az elmúlt időszakban. A kormánypárt igyekezett a migráció kérdése felé tolni a közbeszédet (a parlamenti választásokkal egy időben tartott, végül érvénytelen népszavazás alapján sikertelenül), a pártok pedig egymást vádolták felváltva hazaárulással, a jogállam sárba tiprásával, Európa-ellenességgel vagy épp túlzott EU-pártisággal. A sokszor gyalázkodó üzenetek közé még némi orbánozás is került – Tuskék részéről, mint elrettentő példa.

Lengyelországot, ha kisebb mértékben is, de hasonló kritikák érik az elmúlt években, mint hazánkat: a jogállamiság és a demokrácia erodálása, és ennek részeként a szabad sajtó szisztematikus rombolása. Sokak számára a lengyel köztévé is egyenlő a kormánypropaganda hangjával.

Most váratlanul érkezett megerősítés ezekre a vádakra. A közmédia egy prominens riportere nyilatkozta azt a választás után:

A TVP állami csatornánál dolgozó Marcin Wolski műsorában szabad utat kapott az ellenzék támadása és a PiS programjának a népszerűsítése, ami a tévés szerint kontraproduktív módon ahhoz járult hozzá, hogy a kormánypárt elveszítse parlamenti többségét – írja a helyi sajtó alapján a 444.

– fogalmazott rendkívül erősen az újságíró.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!