A fő ok a különadók áthárítása lehet, holott a kormány már két évvel ezelőtt azt mondta, hogy erre nem lesz lehetősége a cégeknek.


Kiugróan, 10 százalékkal drágultak a kötelező biztosítások tavalyhoz képest – a jegybank friss adatai alapján. Budapesten a 80 ezer forintot is meghaladta az éves átlagdíj. Ezt az úgynevezett extraprofitadóval magyarázzák az RTL Híradó által kérdezett alkusz cégnél. A kormány két éve gyors és kemény beavatkozást ígért a különadók áthárítása ellen.

– mondta el a Híradónak az egyik megkérdezett autós, Steszkóné Marcsi.

Budapesten a 80 ezer forintot is meghaladja az éves átlagdíj. Drágultak az alkatrészek és a javíttatás is, ám az általunk kérdezett alkusz cég szerint az úgynevezett extraprofitadók hatására emeltek átlag felett a biztosítók.

Kozma Gábor, az Insura.hu vezérigazgatója a csatornának elmondta:

A biztosítók alig több mint 26 milliárd forint nyereséget hoztak össze az idei első félévben. Elég szerényet, a Bank360.hu szerint. Azt mondják, tízmilliárdokkal rövidíti meg a szektort a kormány által kivetett extraprofit adó. „Persze azt érzi az ember, hogy az ő díjából ekkora a nyereség, a másik oldalon pedig elvárja, hogy egy stabil, megbízható céggel szerződjön, aki akkor is ott lesz, amikor neki éppen mondjuk a vihar elvitte a házának tetejét” – fogalmaz Tóth Levente, a marketingszolgáltató kommunikációs vezetője.

Eddig a benzinkutasok, a kereskedők és az édességgyártók ismerték el az RTL Híradóban, hogy – részben vagy egészben – fogyasztóikra hárították a különadókat. Pedig Nagy Márton miniszter két éve arról beszélt, hogy nem lehet drágulás emiatt, sőt keményen fellépnek majd ez ellen.

A csatorna riportere csütörtökön a kormányinfón megkérdezte Gulyás Gergelyt, hogy az elmúlt két évben milyen lépéseket tettek a különadók áthárítása ellen. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt válaszolta:


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!