Derna kikötővárosában teljes városrészeket mosott el a víz, miután átszakadt két gát a hétvégén. A helyiek közül sokan dühösek a mentőakció lassúsága miatt.


Tízezer ember eltűnt a példátlan líbiai áradásokban - írja a Guardian a Vöröskereszt keddi közlése alapján.

Derna kikötővárosában teljes városrészeket mosott el a víz, miután átszakadt két gát a hétvégén. Tamer Ramadan, a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének líbiai megbízottja szerint hatalmas az áldozatok száma, a helyi hatóságok egyelőre 3000 halálesetet erősítettek meg.

„A helyzet Derna városában egyre tragikusabb, nincs még végleges statisztika az áldozatok számáról. Sok környék teljesen megközelíthetetlen” - mondta Othman Abdel Jalil, a Líbia keleti részét ellenőrző kormányzat egészségügyi minisztere.

- nyilatkozta Hichem Chkiouat, a polgári légi közlekedés minisztere.

A helyiek közül sokan dühösek a mentőakció lassúsága miatt. A lakosokat ráadásul nem figyelmeztették arról, hogy a gátak bármelyik pillanatban átszakadhatnak.

A Líbiai Vészhelyzeti Hatóság szóvivője szerint a helyi hatóságok nem vizsgálták meg jól az időjárási viszonyokat, a tenger vízszintjét, a csapadékot és a szél sebességét, és nem evakuálták azokat a családokat, akik a vihar útjába kerülhettek.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!