Nagyon megviselte a nagy kereskedelmi multiláncokat az extraprofitadó és az energiaköltségek elszállása.


Betett az extraprofitadó és az energiaköltségek növekedése a kereskedelmi multiláncoknak, a friss mérlegek alapján négyből három nagy lánc is veszteséges lett 2022-ben - írja a 24.hu.

A Spar Magyarország Kft.-nél tavaly 766,2 milliárd forint lett az értékesítés nettó árbevétele, ez 15,4 százalékos növekedés az előző évhez képest. A cég adózott eredménye azonban mínuszba csúszott 13,1 milliárd forinttal, ez előző évhez képest bő 18 milliárd forintos zuhanás. A cégnek 26,7 milliárd forint kiskereskedelmi adót (extraprofitadóval együtt) kellett befizetnie tavaly.

Az Auchan Magyarország Kft.-nél már az értékesítés nettó árbevétele is csökkent 2022-ben, 279 millió forinttal, így végül 354,1 milliárd forint lett. Adózott eredményük mínusz 1,8 milliárd forint lett, ez 9,9 milliárd forintos zuhanást jelent.

A Penny-Market Kereskedelmi Kft.-nél 83 milliárd forinttal bővült az értékesítés nettó árbevétele, így az meghaladta a 404,6 milliárd forintot. Az adózott eredmény azonban náluk is negatívba csúszott, több mint 155 millió forinttal. Ágazati különadóként 13,1 milliárd forintot kellett befizetniük, 7,6 milliárd forinttal többet, mint az azt megelőző évben.

Az Aldi Magyarország Élelmiszer Kereskedelmi Bt.-nél az értékesítés nettó árbevétele több mint 100 milliárd forinttal nőtt 2022-ben az előző évhez képest, és ezzel meghaladta a 417 milliárdot. Adózott eredményük azonban csökkent: 8,5 milliárdról 5,97 milliárd forintra, ami az eredménytartalékba került.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!