Egyelőre csak találgatják, mi okozhatta a magyar férfi tragédiáját.


„Úgy pörgött, mint egy centrifuga” - ezt mondta a francia Le Figaro-nak egy szemtanú a magyar siklóernyős vasárnapi balesetéről.

A siklóernyő valószínűleg a pilóta hibája miatt vált irányíthatatlanná. Társai csak döbbenten álltak, amikor látták, hogy mi történik Tamással, de semmit nem tehettek. A fiatalember vasárnap siklóernyőjével pörögve zuhant a mélybe, majd a földbe csapódott.

A Monaco mellett lévő Roqueburne-Cap-Martin kedvelt helyszínnek számít a magyar siklóernyőzők körében is. A francia Riviéra gyöngyszeme kivételes adottságokkal rendelkezik azok számára, akik az égbe vágynak. Több sportklub is szervez képzéseket, tréningeket – köztük nem egy magyar szervezet is.

Tamásék csapata is egy ilyenen vett részt. A tragédia napján, vasárnap, nyugodt, napsütéses volt az idő a szemtanúk beszámolója szerint. Amikor a magyar sportoló a levegőbe emelkedett, még nem lehetett sejteni, hogy tragédiával végződik a repülés. Aztán úgy 130 méter magasan járhatott, amikor megtörtént a baj.

„Azt láttuk, hogy úgy pörgött szegény siklóernyős, mint egy centrifuga, és egyre csak zuhant– idézte a francia Le Figaro című lap az egyik szemtanút, aki végignézte az eseményeket.

Egy francia szakember szerint a tragédia oka egyszerre lehetett a helyismeret hiánya és a balszerencse.

„Aznap élénkebb volt a levegő, a pilóta pedig talán nem tudta kezelni a légáramlatokat” – találgatott a szakértő.

A Blikk elérte a 36 éves, nős Tamás egyik sporttársát, aki a helyszínen nézte végig a tragédiát. László, aki nem csupán rutinos siklóernyős, de saját iskolája is van, egyelőre ugyanúgy csak találgatja az okokat, mint bárki más.

„Annyit láttunk, hogy befékezte az ernyő egyik oldalát, amitől a siklóernyőnek az az oldala átesett, így dugóhúzóba került, vagyis pörögve zuhant. Elképzelhető, hogy a pánik miatt nem volt képes cselekedni, de az is lehet, valamiért rosszul lett a levegőben” - mondta László.

Miután Tamás lezuhant, egy társa azonnal odarohant hozzá, szívmasszázzsal próbálta életben tartani. A pilóta azonban olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy már nem lehetett megmenteni. A hasonló esetekre a tanfolyamokon felkészítik a sportolókat, így elvileg tudniuk kell megoldani azt is, ha az ernyőt – ahogy a szakzsargonban mondják – „túlhúzzák” és ettől pörögni kezd.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!