A helyi orosz hatóságok először mélyen hallgattak a katasztrófáról, később az ukrán hadsereg tüzérségét okolták a történtek miatt.


Átszakadt a Herszon melletti Nova Kahovka vízierőmű duzzasztógátja a Dnyeper folyón, írja a The Guardian. Az ukrán kormány Oroszországot vádolja a robbantással. Közel 20 ezer embert evakuálhatnak a környéken.

Volodimir Zelenszkij drámai drónfelvételt posztolt az átszakadt gátról. Az ukrán elnök a videóhoz azt írta:

„Orosz terroristák. A kahovkai vízerőmű gátjának lerombolása csak megerősíti az egész világ számára, hogy ki kell űzni őket az ukrán föld minden szegletéből. Egyetlen métert sem szabad nekik hagyni, mert mindent terrorizmusra használnak. Csak Ukrajna győzelme tudja visszaadni a biztonságot. És ez a győzelem el fog jönni. A terroristák nem fogják megállítani Ukrajnát sem vízzel, sem rakétákkal, sem semmi mással” – írta bejegyzésben Zelenszkij, majd hozzátette, hogy összehívta a védelmi tanácsot.

A helyi orosz hatóságok kezdetben tagadták, hogy bármi történt volna a gáttal, majd az ukrán hadsereget okolták az összeomlásért. Az Interfax hírügynökség idézte a herszoni katasztrófavédelmi szolgálat egy meg nem nevezett tisztviselőjét, aki szerint a gát a víz nyomása alatt szerkezeti gyengeség miatt omlott össze.

Egy ilyen katasztrófa korábbi modellezése szerint Herszon városa nem viselné el az áradás fő erejét, de a kikötő, a dokkok és a város déli részén lévő egyik szigetet is valószínűleg elöntheti a víz. További mellékhatás lehet, hogy a folyásirányban lévő zaporizzsjai atomerőmű nem juthat elég hűtővízhez, és a Krím vízellátása is veszélybe kerülhet.

Közben Anton Gerascsenko szerint 16 ezer embert érinthet a gát átszakadása. Az ukrán belügyminisztérium tanácsadója szerint felkészültek az evakuálásra.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!