Mivel mostantól mindenki csak drágábban juthat hozzá a benzinhez és a gázolajhoz, további áremelések jöhetnek.


Az üzemanyagár-stop eltörlésének bejelentése után áramelésen gondolkodnak minden olyan területen, ahol eddig kedvezményesen tankolhattak. A céges kocsik közül hivatalosan csak a taxik juthattak kedvezményesen benzinhez vagy gázolajhoz, de sok autós oktató és futár is a saját kocsijával dolgozik, tehát eddig olcsóbban tankoltak. A kiskapu azonban mostantól bezárult.

Metál Zoltán, az Országos Taxi Szövetség elnöke szerint

„Előbb-utóbb kénytelek leszünk javaslatot tenni a díjaink emelésére, de ahhoz látnunk kell, hogy a jelenlegi piaci ár meddig marad meg. Elképzelhető, hogy a kereslet csökkenésével csökkenni fog a piaci ár is, ami nagyban befolyásolhatja a tarifaemelési javaslatunkat. A következő napokban megkezdjük az egyeztetéseket a kamarákkal és a szakmai szervezetekkel a témában” - mondta az érdekvédelmi szervezet elnöke a Szeretlek Magyarországnak.

Metál Zoltán szerint azokon a településeken, ahol nincs helyi rendeleti szabályozás a taxi-szolgáltatás biztosítására, akár már a következő napokban árat emelhetnek a taxisok, Budapesten viszont az elhúzódó egyeztetések miatt akár hónapokig is várathat magára a korrekció. Tiltakozást ugyanakkor nem terveznek, nem lesz újabb taxisblokád. Metál Zoltán azt mondja, számítottak erre az intézkedésre, és örülnek, hogy idáig a kormány biztosította számukra a hatósági árat.

A céges kocsit használó autós oktatók már júniusban kiestek a kedvezményezett körből. Most pedig már mindenki másnak is a magasabb árakkal kell számolnia.

A szegedi Majoros Gabriella azt mondja, náluk már külön Facebook-csoport működött, ahol tippeket adtak egymásnak, éppen hol lehet tankolni. Az elmúlt napjaik gyakorlatilag arról szóltak, hogy futottak az üzemanyag után.

„Előre tervezett vizsgáink és óráink vannak, ha nem jutunk üzemanyaghoz, ezeket le kell mondani.” Még az is előfordult, hogy a tanuló idejéből álltak sorba a benzinkúton, mert nem volt más megoldás.

Az üzemanyag drágulásán kívül érzékenyen érinti őket a szervízdíjak emelkedése is. Ezt általában az autós oktatóknak maguknak kell állniuk, ahogy az üzemanyagot és az autósiskola jutalékát is ők fizetik.

„Nagy eséllyel december végéig kénytelenek leszünk alacsonyabb árakon dolgozni, ugyanis a tanulókkal kötött szerződésünk köt minket” - magyarázta Majoros Gabriella.

Januártól viszont az autósiskolák áremelést terveznek, az oktatók azt remélik, hogy az majd stabilizálhatja a bevételeiket.

Azok a futárok is bajba kerültek, akik a saját kocsijukkal vagy motorjukkal futárkodnak. Tóth Hoffmann Melinda Budapesten hord ételt, ő úgy számol, hogy egy nap nagyjából 100 kilométert megy, és ekkora távon 7-8 litert fogyaszt az autója. Vagyis az üzemanyag mostantól napi 5600 forintjába kerül.

ugyanis szerinte csak így éri meg majd ezután is futárkodni.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!