Először rúgtak ki ügyészt politikai jellegű Facebook-posztok miatt 2018-ban, az ő ügyében született ítélet most - írja az Index.

Pap Balázs 13 éve dolgozott ügyészként, szakmai munkáját szinte minden évben szakmai elismerésben részesítették, majd jött a 2018-as választás kampányidőszaka, amikor megosztott három politikai tartalmú posztot a Facebook-oldalán.

A választás másnapján kapta az értesítést, hogy fegyelmi eljárás indul ellene az ügyészségen, ennek végén kirúgták.

hirdetés

A kirúgott ügyész többek között egy birkanyájról posztolt képet március 15-én, amiről ő maga azt mondja: nem tartalmazott politikai állásfoglalást.

A másik poszt egy megosztás az Orbán Lapjáról Kitiltottak Társasága nevű Facebook-oldalról. A képen összefogó kezek láthatók, minden kézen egy-egy ellenzéki párt logójával, a szöveg a képen pedig a következő: „Ha ezt a képet 1 millióan megosztjuk, akkor biztosan lesz összefogás! Itt az idő, most vagy soha!"

Az ügyészség szerint a hasonló állásfoglalás nem méltó az ügyészi hivatáshoz.

Egy harmadik posztban Kósa Lajosra utalt vádlottként, ami már a bíróság szerint is aggályos volt.

Pap a döntést bíróságon támadta meg, a pernek tárgya volt többek között a lefolytatott fegyelmi eljárás szabályossága, az, hogy az ismerősi körben megosztott posztok szétfeszítik-e a szólásszabadság kereteit.

További kérdés volt az is, hogy vajon mennyire arányos a büntetés, azaz a kirúgása.

A másodfokú bíróság kimondta: a kirúgás eltúlzott büntetés volt, és azt is kimondták: kötelező visszavenni az ügyészt korábbi pozíciójába. Mindezeken túl az elmaradt jövedelem miatt 2 milliós sérelemdíjat is megállapítottak.