Az országos referendumot májusban az Alkotmánybíróság kaszálta el, a fővárosi népszavazás ötlete mögül pedig kihátrált a DK. Most úgy tűnik, a kerületben sem lesz népszavazás a Fudanról.


Megváltoztatta a választási bizottság jóváhagyó döntését és megtagadta a Fővárosi Törvényszék a Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester által a Fudan-ügyben kezdeményezett helyi népszavazás kérdésének hitelesítését - írja a HVG. A végső szót az Alkotmánybíróság mondhatja ki az ügyben.

Baranyi Krisztina polgármester két népszavazásra javasolt kérdést is benyújtott szeptember végén. Ezek a következők voltak:

  • Egyetért azzal, hogy a 2016/2017. (XII. 22.) Korm. határozat szerint kiírt nyílt, nemzetközi tervpályázaton nyertes Budapest Déli Városkapu Fejlesztési Mestertervtől (Diákváros) eltérő módon és funkcióval nem valósulhat meg fejlesztés a jelenlegi önkormányzati rendelet – 20/2010 (VI.04.) Nagyvásártelep KSZT – hatálya alá eső területen?
  • Egyetért azzal, hogy Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata a 2021. évi LXXXI. Tv. (Fudan tv.) 3. §-ában meghatározott cél megvalósulásához az Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokat se tulajdonba, se használatba ne adja át a Magyar Államnak, illetve a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványnak?

    Ezek közül a IX. kerületi helyi választási bizottság október végén csak a másodikat engedte át, az első kérdést nem hitelesítette. A másodfokú fórumként eljáró Fővárosi Törvényszéknél azonban többen is megtámadták a jóváhagyott kérdést, ami ellen hárman adtak be felülvizsgálati kérelmet.

    Az indoklás szerint ugyanis „az átlagos tájékozottságú választópolgár a kérdés alapos szövegértelmezésével sem juthat egyértelmű következtetésre sem annak tartalmát, sem pedig az általa adott válasz lehetséges következményeit illetően sem”.

    A HVG kiemeli, hogy így most éppen egyetlen népszavazásra bocsátandó érvényes kérdés sincs.

    A törvényszék határozata ellen további jogorvoslatnak helye nincs, viszont

    amelynek 30 napja van dönteni.

    Baranyi Krisztina azért próbálta helyi népszavazással akadályozni a kerületbe tervezett Fudan Egyetem építését, mert az Alkotmánybíróság májusban elkaszálta az ezt célzó országos referendumot, a fővárosi népszavazás mögül pedig kihátrált a Demokratikus Koalíció és a budapesti városvezetés is.


    ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!