Elsöprő győzelmet aratott az iowai republikánus előválasztáson. A második helyen élénk a harc a volt floridai kormányzó Ron DeSantis és az ENSZ-nagykövet Nikki Haley között.


Donald Trump volt elnök rekordot döntő győzelmet aratott hétfőn az iowai választmányban, miközben riválisai messze lemaradtak, ami megerősítette a New York-i egykori üzletember elnökjelöltségét – írja az AP hírügynökség.

Bár sokan már elkönyvelték, hogy idén novemberben ismét Joe Biden és Trump csap össze az USA elnöki székéért, egyelőre csak előbbi, a regnáló elnök jelölése biztos, Trumpnak még meg kell küzdenie pártbéli kihívóival. Bár a hétfői iowai eredményeket nézve a verseny nem lesz túl szoros.

Donald Trump minden eddigi rekordot megdöntve, 99 iowai megyéből 98-ban nyert – nem teljes feldolgozottságnál Johnson megyében Nikki Haley mindössze egy százalékponttal vezet. A rettenetes időjárási körülmények – hótorlaszokkal és hófúvásokkal tarkított mínusz 20 fok közeli hőmérséklet – ellenére 110 ezer ember nekivágott, hogy leadja szavazatát. Ők végül elérték, hogy

míg a második helyen befutó volt floridai kormányzó, Ron DeSantis 21,2 százalékig jutott.

A Telex elemzéséből kiderül, hogy Trump támogatóinak 71 százaléka szerint pártfogoltjuk akkor is alkalmas elnöknek, ha köztörvényes bűncselekmény miatt elítélik. Nikki Haley támogatói között voltak abszolút többségben azok, akik szerint elítélése esetén Trump alkalmatlan elnöknek. A mérések szerint Trump szinte minden lehetséges demográfiai csoportban a legnépszerűbb jelölt volt. Ő vezetett a városi, az elővárosi és a vidéki népesség körében, a 30 évnél idősebb szavazók körében, a republikánus és a független választók körében is.

Jelenleg verseny tehát csak a második helyért van. DeSantis és az ENSZ-nagykövet, most 19,1 százalékot szerző Haley küzd azért, hogy minimális eséllyel még megakadályozza azt, hogy a megosztó személyiségű exelnök, Donald Trump legyen Joe Biden kihívója a novemberi elnökválasztáson.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!