Az Átrium közleményt adott ki honlapján a jelenlegi helyzetéről, amiben beszámolnak többek között a kulturális tao megszüntetése után hirdetett gyűjtésükről.

Mint írják, a tavalyi törvény szerint járó összegnek (amelyet feltételezve tavaly működtek és idénre terveztek) mindössze 23%-át ítélte meg az Átriumnak a kulturális kormányzat.

Azt tűzték ki célul, hogy 100 millió forint támogatást gyűjtenek, ezzel lett volna biztosítva, hogy a Margit körúti színház változatlan szervezetben működhessen.

Ennek nyomán a közönségtől annyi felajánlást kaptak, ami éves szinten mintegy 20 millió forintot jelent. "Ennek, továbbá alkotó- és munkatársaink jelentős áldozatvállalásának köszönhető, hogy az elmúlt hónapokban nem kellett bezárnia a színháznak", írják.

Ha azonban az EMMI által megítélt 50 millió forint hozzáférhetővé válik (még az első részlet időpontja sem ismert), a támogatásokból befolyt 20 millió forinttal együtt is jelentős kompromisszumokat igényel, fogalmaznak.

Új bemutatót nem tudnak tartani, előadásokat vesznek le a repertoárról, drasztikusan csökkentik az éves előadásszámot és jelentősen növelniük kell a helyárakat.

"A jövőben az Átrium hangsúlyozottabban befogadó térré válik: a színházterem a jövőben üzleti alapon kibérelhető rendezvények, konferenciák, vagy akár kulturális események megtartására."

Az átalakulás súlyos személyzeti változásokat is hoz, ugyanis a munkatársaik 90%-tól meg kell válniuk.

"Közülük többen a kezdetektől fogva a csapat tagjai voltak, és eddig is hatalmas áldozatokat hoztak azért, hogy a színház működni tudjon, de az épületnek a jövőben nem lesz önálló csapata, amely az előadások kiszolgálását el tudná végezni. A produkciók maguk kell, hogy az infrastruktúrát biztosítsák a maguk számára."

A műsort illetően az a döntés született, hogy havonta 2-3 produkciót játszanak blokkosítva. A művészek egyeztetése így még a korábbinál is nehezebb lesz.

A jelenlegi nézői és állami támogatások mellett a 2019/20-as évadban a következő színházi előadásokat tartják műsoron:

Jerry Herman–Harvey Fierstein: Az Őrült Nők Ketrece (rendező: Alföldi Róbert)

Antony Jay–Jonathan Lynn: Igenis, miniszterelnök úr! (rendező: Znamenák István)

Molnár Ferenc: Egy, kettő, három (rendező: Znamenák István)

Martin McDonagh: Vaknyugat (rendező: Gothár Péter)

Yasmina Reza: Az öldöklés istene (rendező: Bereczki Csilla)

Rainer Werner Fassbinder: A félelem megeszi a lelket (rendező: Alföldi Róbert)

Reginald Rose: 12 dühös ember (rendező: Császi Ádám)

Nassim Soleimanpour: Fehér nyuszi, vörös nyuszi

Műsoron marad még a RefCOO Marslakók című tudományos talkshow-ja is, a tervek szerint kéthavi rendszerességgel.

A Chicago és A Krakken művelet előadásaikat nem tudják műsoron tartani.

Az Átrium Mentőcsónak a következő előadásokat játssza a 123-as laborban:

Cigány magyar (rendező: Császi Ádám)

Megáll az idő (rendező: Nyulassy Attila)

Szociopoly (rendező: Fábián Gábor)

A STEREO Akt és a Mentőcsónak Cím nélkül című előadását (rendező: Boross Martin) az Örkény István Színház stúdiójában láthatják az évadban.