Több mint félórás beszédet tartott Dobrev Klára a DK előválasztási kampánynyitó rendezvényén, a párt XI. kongresszusán. Ennek során a párt miniszterelnök-jelöltje a következőként írta a szerinte ideális ellenzéki kormányfőt:


a következő miniszterelnököt két anyagból kell, hogy gyúrják. Kőből és bársonyból. Kőből, ha Fidesz ellen kell harcolni, de bársonyból, ha a kormányülésen van.

A Kongresszusi Központban tartott beszédében folyamatosan váltogatta megértő, empatikus, kompromisszumképes politikus hangját a kérlelhetetlen antiorbánistéval: úgy tűnik tehát, hogy ez a kettősség írhatja le Dobrev karakterét a következő hónapokban.

Közelebb a Huxit, mint valaha

Dobrev úgy kezdte beszédét: "azért jöttem, hogy hitet adjak és erőt." Szerinte "van itt egy másik Magyarország, amely igazságra és tisztességre épül." Ebben pedig az egyenlő állampolgárok a legfontosabbak, de jelenleg nem ilyen értékrend uralkodik a mostani kormányban.

Nem egyszerűen kormányváltás kell, nem egyszerűen választás jön. Közelebb van a Huxit, mint valaha

-adta meg ezzel első nagyobb témáját Dobrev. Szerinte ugyanis vezető fideszes politikusok készítik fel a választókat arra, hogy el kell hagyni az uniót, és ebben a kormánypárti média teljes erőbedobással segédkezik. Erre pedig azért került sor a DK-s politikus szerint, mert az unió keményebb hangra váltott, elege lett a fideszes háttérvilág "pénzeléséből".A választás

tétje az lesz, hogy az életünket Nyugat- Európa felé, vagy kelet felé fordulva folytassuk.

Határozott kormányzás kell

Dobrev ezután hosszabban beszélt arról, hogy mihez akar kezdeni a fideszes mélyállam visszaszorításával.

Hallom az aggodalmakat, hogy mi lesz, ha győzünk, hogy megbénítanak majd a fideszes hivatalnokok.

Épp emiatt hangsúlyozta: "azért jöttem, hogy megnyugtassak mindenkit." Szerinte megvan a módja, hogy kell ezt a helyzetet hatékonyan kezelni, de az is igaz, ha "nem tudunk jók kormányozni, akkor egy év is elég, hogy Orbán visszatérjen."

Megjegyezte: Orbán nem hagyja majd érvényesülni a népakaratot, és azon fog dolgozni, hogy "az új kormánynak ott tegyen keresztbe, ahol csak tud." A DK jelöltje szerint az lesz a "feladatunk, hogy levágjuk a Fidesz nevű bűnszervezet csápjait. Orbán rendszerét a választás után professzionális kormányzással fogjuk lebontani."

Szerinte Orbán rendszere "arra készül, hogy elveszti a választásokat." Erre példa az egyetemek, az autópályák kiszervezése.

Téved, aki úgy gondolja, hogy nem kell odacsapni és ki kell egyezni. Téved, aki úgy gondolkodik, lavírozni kell. Aki a közös miniszterelnök-jelölt akar lenni, annak úgy kell gondolkodni, ha mi nem számolunk le az Orbán rendszerrel, ő fog leszámolni velünk.

Közös ellenzéki kampánycsapat kell

Ezt a gondolatmenetet folytatva, hozzá ette: "meg kell érteni, hogy ahhoz, hogy 2022 áprilisában az országban béke legyen, ahhoz erő kell." Ezentúl "érteni kell, hogy működik az államigazgatás", mert Dobrev szerint 2022-ben egy gyakorlatilag nem működő államigazgatást fogunk örökölni. "Épp ezért több tucat helyen kell a kormányváltás után belenyúlnunk az államigazgatás szervezetébe. Ez az egyetlen módon, hogy tudjunk kormányozni. Ehhez értek, ezzel foglalkoztam egész életébe. Erő kell és szakértelem." Szerinte

Orbán rendszerével ellen minden konfliktus fel kell vállalni, a koalíciós partnerekkel szemben azonban kompromisszum késznek kell lenni.

Azt is mondta a DK jelöltje, hogy előválasztás után elkezdődik a választási kampány. Ekkora lesz az "ellenzéknek közös kampánycsapata, közös kommunikációja, egységes arculata." Végül pedig visszatért a nemzetközi témához: "nem engedhetjük, hogy Magyarországtól alapokat vonjanak el, csak azért mert van egy kis akarnok miniszterelnöke, aki ragaszkodik politikájához." Épp ezért kell Magyarország nemzetközi tekintélyét mielőbb visszaszerezni.

Gyurcsány: mi nem bocsátunk meg azoknak, akik meglopták az országot

Dobrev Klára előtt Gyurcsány Ferenc is beszédet mondott. A DK elnöke szerint az ellenzék végső célja, hogy "hazát teremtsen az országból". "Azt szeretném, hogy itthon legyünk Magyarországon, és legyünk otthon Európában. Ez a feladata az ellenzéknek, ezért kell megküzdeni" - fogalmazott.

Kijelentette: a választásokkal kormányt fognak váltani, de rendszert váltani csak kormányzással lehet majd. Úgy vélte: az Antall Józsefet követő több mint 30 évben a következő miniszterelnöknek lesz a legnehezebb a dolga, mert itt marad majd "a NER nemzetet béklyóba szorító öröksége", intézményekkel, szabályokkal, személyi függésekkel, elrabolt gazdasági szektorokkal és zsarolható szereplőkkel. "Ezt megtörni iszonytató munka lesz. Ember kell ehhez, mondhatnám egy asszony" - fogalmazott. Hozzátette: ezt a rendszerváltást Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje fogja vezetni, mert ő az, aki képes arra, hogy egyszerre legyen kemény, miközben kompromisszumokkal összetart egy koalíciót.

A pártelnök a küldöttek előtt mondott beszédében arra is kitért: a kormánypártok egy "KRESZ-tábla üzenetének intellektuális mélységével" most azt mondják, hogy "Stop Gyurcsány". "Nem bánom, de ez kevés lesz fiúk, lehet ágaskodni, pipiskedni" - jegyezte meg, a DK tagjainak pedig azt üzente, ne féljenek attól, hogy háborúba kell menni, mert "ez a harc fogja elhozni a békét".

Végül úgy fogalmazott: az "Eucharisztia nevében" nem ígérhet bocsánatot, "mert nem bocsátunk meg azoknak, aki megrabolták, meggyalázták, tönkretették a hazát az elmúlt 12 évben". De - folytatta - "szerencséjük lesz, mert egy tisztességes hatalom tisztességes független igazságszolgáltatása fog majd pálcát törni felettük". "Jobban járnak mintha mi tennénk" - jegyezte meg.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!