2018 óta küzdenek a rovarokkal, de a dolgozók szerint a késve meghozott intézkedések miatt mára mindenhol megjelentek a poloskák. Ahogy az egyikük fogalmazott: állatokat nem szabadna ilyen körülmények között tartani, nemhogy beteg embereket.


Sokkoló felvételeket tett közzé az Átlátszó a szentgotthárdi pszichiátriai betegek otthonából: a felvételen látható, hogy az egyik ápoltat tetőtől talpig beborítanak az ágyi poloskák. A kialakult méltatlan helyzet miatt sorra mondanak fel a dolgozók, az egyik ottdolgozó szerint hamarosan az intézmény működése is veszélybe kerülhet.

Az Átlátszó.hu-nak maga az intézmény is, vagyis a Rábaparti Integrált Szociális Intézmény Vas Vármegye, elismerte a problémát. Mint írták, „a fertőzés megszüntetése érdekében az intézmény és a fenntartó is megteszi a szükséges intézkedéseket.”

A felvételek kikerülése után, az intézményt fenntartó Szociális Gyermekvédelmi Főigazgatóság a Telexnek már bővebben válaszolt. Ők azt írták, hogy

Szerintük az intézkedési tervnek megfelelően zajlik az otthonban „az irtás, fertőtlenítés, festés, takarítás, a fertőzött bútorzat és ruházat megsemmisítése, visszafertőződés megakadályozása”.

A Telexnek névtelenül nyilatkozó dolgozók is azt mondták, hogy a probléma körülbelül öt éve kezdődött, és eleinte csak egy-két szobát érintett. Szerintük azonban a késve meghozott és nem elégséges intézkedések miatt mára a poloskák mindenhol, még a dolgozói szobákban is megjelentek.

Ahogy az egyikük fogalmazott:

Az otthonban jelenleg 528 beteg lakik, a tíz osztályból tavaly novemberben kettőt bezártak az ágyipoloska helyzet miatt. Az intézményben múlt hét csütörtök óta kijárási tilalom is érvényben van. A felvételek napvilágra kerülése után a dolgozókat fenyegető hangnemben emlékeztette a vezetőség, hogy nyilatkozattételre „az intézményi szabályzat szerint van lehetőség”.

Az eleve létszámhiánnyal küszködő intézményből az elmúlt időszakban osztályvezetők, orvosok, pszichiáterek és ápolók is távoztak, mert attól tartottak, hogy hazaviszik a rovarokat. Az egyik dolgozó a Telexnek azt mondta: most is tud olyanokról, akik a közeljövőben fognak távozni, így gyakorlatilag az egész otthon működése el fog lehetetlenülni.

– fogalmazott.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!