A vizsgált európai országok közül nálunk a legnagyobb a pesszimizmus is a pénzügyek és a gazdasági kilátások terén.


Egy év alatt közel 20 százalékponttal nőtt azoknak az aránya Magyarországon, akik egy havi jövedelme nem fedezi a megélhetéshez szükséges költségeiket és egy havi megtakarítással sem rendelkeznek – derül ki az Intrum Európai Fogyasztói Fizetési Felméréséből, amit a 444 közölt.

Ennek köszönhetően a magyarok a legpesszimistábbak az infláció miatt is: honfitársaink több mint 90 százaléka az elkövetkező fél évben is magas szintű pénzromlásra számít.

A 20 országban (EU-s tagállamok és néhány környező ország) több ezer megkérdezetten végzett közvélemény-kutatás adatai szerint a legtöbb országban az áremelkedések rontják a családok megtakarítási lehetőségeit. Tavaly Európában összesen a válaszadók 28 százaléka mondta azt, hogy egy hónapnyi, vagy annál is kevesebb bérének megfelelő kiadást tudna csak vállalni anélkül, hogy eladósodna.

Az Intrum adatai szerint a magyarok 90 százaléka számolt be arról, hogy az Európában rekordszintű infláció negatívan érinti háztartása pénzügyeit. Ez a legmagasabb szám Európában, megelőzve Görögországot (87 százalék) és Olaszországot (szintén 87 százalék). Összehasonlításképpen, az európai átlag 82 százalék volt.

Míg 2021-ben a magyar fogyasztók 33,24 százalékának nem volt elegendő megtakarított pénze egyhavi kiadásainak fedezésére, 2022-ben már 35 százalék volt az érintettek aránya, 2023-ra pedig hatalmasat ugorva ez az arány elérte a 53 százalékot.

Üveges Judit, az Intrum értékesítési igazgatója ezzel kapcsolatban elmondta: „A fejlett államok gazdaságainak növekedését elsősorban a belső piaci kereslet hajtja. Nem véletlen, hogy a mért fizetőképességi adatok alakulása jellemzően előre jelzi a GDP dinamikáját. A mostani adatok csökkenő fizetőképességet jeleznek előre, ami visszatarthatja a gazdasági növekedést.”

A tartós és magas áremelkedésre az európaiak többsége főleg extra kiadásaik csökkentésével reagál: elsősorban ajándékvásárláson és utazáson spórolnak. Üveges szerint ugyanakkor a magyarok az európai átlagnál kevesebbet tudnak faragni a kiadásaikon.

– derül ki a felmérésből. A magyar válaszadók 41 százaléka inkább arra készül, hogy fizetésemelést kérjen, vagy akár jobban fizető munkát keressen.

Hazánkban 4 százalékponttal (17-ről 21 százalékra) nőt azoknak a száma, akik kettő vagy több számlát nem tudtak kifizetni időben. Az érintettek fele ráadásul azt mondja, rendszeresen előfordul, hogy nem tudja időben fizetni a számláit.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!