A lőszergyár vezérigazgatója szerint a kormánynak fontossági sorrendet kellene felállítani egy ilyen helyzetben.


A TikTok új adatközpontja miatt nem marad elég áram egy közelben lévő norvég lőszergyár bővítésére, írja a Financial Times. A norvég-finn kormányzati háttérrel működő Nammo vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy „macskás videók akadályozzák a jövőbeli növekedésüket”.

Morten Brandtzæg szerint nem zárható ki, hogy nem pusztán a véletlen műve, hogy éppen egy kínai vállalat akadályozza az ukránoknak szállító gyár bővítését. A helyi áramszolgáltató szerint a TikTok korábban érkezett, ezért őket előbb kell kiszolgálni. A Nammo energiaszükségletéhez azonban fejleszteni kellene a hálózatot.

A techcégek a hűvös időjárás, valamint a korábban rendelkezésre álló olcsó és bőséges energia miatt szeretnek az északi országokban terjeszkedni. A TikTok jelenleg három adatközpontot épít Norvégiában és további kettőre van opciós joga 2025-ig.

Az ukránok most hatezer lőszert használnak el naponta, de ennek több mint tízszeresét is ellőnék, ha lenne elég utánpótlás. A Nammo vezérigazgatója szerint a kormányoknak fontossági sorrendet kellene felállítani egy ilyen helyzetben.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!