A kormány hatalmas összegű támogatásokkal segítette a debreceni gyárépítést. A beruházás kormányzati arca a kezdetektől Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter volt.


A Direkt36 kiderítette, hogy a munkálatokban részt vett egy olyan cég is, amely pár éve került a külügyminiszter régi barátja és korábbi munkatársa, Benkő Szilárd tulajdonába.

Szijjártó Péter 2018-ban jelentette be, hogy a BMW Debrecen mellett fogja felépíteni új gyárát. A miniszter elmondta, hogy a döntést 14 hónapnyi tárgyalássorozat előzte meg, és ő személyesen is több alkalommal tárgyalt az autógyár igazgatóságának tagjaival.

A kormánynak már a kezdetektől különösen fontos volt ez a beruházás, jelentős vállalásokat tettek annak érdekében, hogy a német cégóriásnak megérje Magyarországra jönni. Az autógyár építéséhez 12,3 milliárd forintot, a BMW-t kiszolgáló akkumulátorgyárra pedig további 14 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosított a magyar költségvetés. Ezen túl a környék infrastruktúrájának fejlesztésekre is százmilliárdos nagyságrendben költött a kormány.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!