Az eset miatt a román külügyminisztérium felvette a kapcsolatot a bukaresti magyar nagykövettel. A köztársasági elnök nem először keveredett hasonló helyzetbe Romániában.


A román külügyminisztérium felvette a kapcsolatot Magyarország bukaresti nagykövetével a Novák Katalin romániai magánlátogatása során elhangzott „nem megfelelő nyilvános üzenetek miatt” és határozott ellenvetését fejezte ki – írja a Transtelex.

A román külügy szerint az ehhez hasonló nyilatkozatok szembe mennek a két ország közötti jószomszédi viszony és együttműködés előmozdítására irányuló szándékkal, amelyet az 1996-ban Temesváron aláírt szerződés, valamint a két ország közötti stratégiai partnerségről szóló megállapodás is szentesít.

Novák Katalin nem először okoz diplomáciai botrányt Romániában, köztársasági elnökként tett első látogatása alkalmával például arról írt közösségi oldalán, hogy államfőként az összmagyarságot kívánja képviselni, ezért számára nincs különbség abban, hogy valaki Magyarországon vagy a határon túl él.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!