A karácsony kitűnő alkalom arra, hogy végre kiszakadhassunk a hétköznapok forgatagából. De ha nemrégiben veszítettük el hozzátartozónkat, ez az időszak felerősítheti a gyászt is. A gyász alkalmazkodási folyamat egy olyan változáshoz, amelyet egy szeretett személy végleges elvesztése idéz elő. Idő kell hozzá, hogy feldolgozzuk. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy bár az ünnepek már soha nem lesznek olyanok, mint korábban, de nyugodtan lehetnek örömteliek, ha szeretettel emlékezünk ez elvesztett hozzátartozóra.

1. Elevenítsünk fel a közös élményeket!

Minél jobban igyekszünk kerülni az elvesztett hozzátartozó említését, hiánya annál hangsúlyosabb lesz. Találjunk alkalmat az emlékezésre, sztorizgassunk róla bátran, ha összegyűlik a család, a baráti társaság! Nyugodtan meséljük el a vicces történeteket, nevessünk rajtuk újra, így is segítve a veszteség feldolgozását.

2. Ötvözzük a hagyományokat új szokásokkal!

Az elhunyt iránt érzett tisztelet sokszor azt diktálja, hogy igyekezzünk tovább vinni a tradíciókat, melyeket ránk hagyományozott. Az azonban fontos, hogy ne ragaszkodjunk hozzájuk mereven, pláne azokhoz, melyeket sosem szerettünk igazán. Inkább válasszunk ki a legkedvesebbeket, és ötvözzük őket új dolgokkal!

3. Kerüljük az ünnepi stresszforrásokat

Karácsony közeledtével bőven akad teendő. Engedélyezzünk magunknak némi könnyítést, hogy gyorsabban gyógyuljanak a sebek. Szívmelengető érzés, hogy a kollégák is szívesen buliznak velünk, vagy hogy az óvodai adventi vásáron elkapkodják a mézeskalácsunkat, de kétségtelenül megértik majd, ha idén kicsit visszavonulunk. Ám nem szerencsés, ha ez a kapcsolatok megszakításával jár.

gyasz gyertya

4. Segíthet a gyászcsoport

Ha nehezen birkózunk meg a gyásszal, érdemes segítséget keresni. A gyászfeldolgozó csoportok, előadások vagy vallási közösségek programjai ugyanúgy előmozdíthatják a felépülést, mint egy terapeuta. A veszteség elfogadása és megfogalmazása fontos lépcső a gyászmunka során, ha ezt olyanokkal oszthatjuk meg, akik maguk is átéltek hasonló fájdalmat.

5. Nem mindegy, miben keresünk vigaszt

Ha kimerült, étvágytalan és egykedvű vagy, az arra utal, hogy a gyász depresszió felé sodor. Ilyenkor az ember hajlamos káros dolgokkal enyhíteni a reménytelenségén, ám a túlzott alkoholfogyasztás, az önsanyargatás vagy az elzárkózás a társas kapcsolatok elől nem segíti a trauma feldolgozását.



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!