Az 1974-es családirtás megrázta Amerikát, a helyszín pedig a világ leghírhedtebb kísértetháza lett. Évtizedekkel később Ronald DeFeo bevallotta, hogy minden hazugság volt, kivéve a bűntényt.


A felsőközéposztálybeli DeFeo-család amityville-i háza táján látszólag minden rendben volt. Egészen addig, amíg a 23 éves Ronald DeFeo démoni hangok hatására le nem lőtte anyját, apját, két húgát és két öccsét 1974 novemberében. A Long Island-i családirtás volt a kiindulópontja számtalan sikeres könyvnek és filmnek, sokan sok pénzt kerestek a kísértetekkel való riogatásból.

Félénk fiúból erőszakos tini lett

A DeFeo-család tagjai kedves, normális emberek voltak, vasárnap reggelenként rendszeresen náluk tartották a helyi imakört. A családfő az após autókereskedésében dolgozott, ami gondtalan életet biztosított az ötgyerekes házaspárnak.

A legidősebb fiú, Ronald azonban problémás gyerek volt.

Tizenhét éves korára rendszeresen használt heroint és LSD-t, pszichiáterhez nem volt hajlandó menni.

Az apja, abban bízva, hogy előbb-utóbb jó útra tér, munkát adott neki a családi autókereskedésben, de ez nem segített Ronald nehéz természetén: a veszekedések közben gyakran azzal fenyegette az apját, hogy megöli.

A szent szobra nem segített

1973-ban a család egy Szent József-szobrot állíttatott fel a házuk előkertjében. A kis Jézust a karjaiban tartó József a családok és az apák védőszentje. Ez azonban nem hárította el a közelgő tragédiát.

A családirtás után lezuhanyozott, egy párnahuzatba rejtette a véres ruháit és a fegyvert, majd munkába indult, és a bizonyítékokat útközben egy lefolyóaknába rejtette.

Mintha mi se történt volna

Meghökkentő színjátékot adott elő egész nap. A munkahelyéről számtalanszor hazatelefonált, mert „meglepte”, hogy az apja nem jött be dolgozni. Délután a barátaival találkozott, és továbbra is értetlenül hívogatta a családját. Végül azt mondta: hazamegy, hogy megnézze, minden rendben van-e. Legnagyobb „meglepetésére” a családját holtan találta.

A rendőröket először azzal próbálta félrevezetni, hogy a maffia bérgyilkosa, Louis Fallini végezhetett a rokonaival, de balszerencséjére a férfi nem is volt a városban, ezt a szálat hamar rövidre lehetett zárni. Másnap végül mindent bevallott, azt pedig csak később tette hozzá: a hangok a fejében kényszerítették a gyilkosságra.

Egy legenda születése

A véres családi dráma egész Amerikát lázban tartotta, és hamar lábra kapott az a szóbeszéd, hogy a gyilkost démonok szállták meg.

Amikor a DeFeo család amityville-i házába egy évvel később beköltözött a Lutz család három gyerekkel, ők is csak olajat öntöttek a tűzre. Azt állították: a házat gonosz szellemek szállták meg.

Egy 92-es interjúban Ronald DeFeo már azt állította, hogy ügyvédje tanácsára találta ki az egész démonos történetet, ideértve a hangokat a fejében.

„Az ügyvéd azt mondta, nagyon sok pénzt szerezhetünk a sztorival. Megígérte, hogy néhány éven belül kihoz a börtönből, és sok pénzem lesz. Minden hazugság volt, kivéve a bűntényt” – vallotta a gyilkos.

Ugyanabban az évben DeFeo még egy történettel megpróbálkozott, remélve, hogy szabadlábra kerülhet. Azt mondta, hogy 18 éves húga, Dawn irtotta ki a családot, ő pedig, miután felfedezte a holttesteket, végzett a húgával, de csak vele. Ez nem jött be, egészen 2021 márciusában, 69 éves korában bekövetkezett haláláig rácsok mögött maradt.

(Forrás: Biography, All That is Interesting, NYT)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!