A jelenlegi 1,56-os termékenységi arányszám, 2050-re 0,66-ra csökkenhet, így nem tudunk megoldani egyetlen társadalmi kihívást sem.


Az Economix számolt be a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) online kerekasztal beszélgetéséről, ahol Tóth Pál Péter demográfus elmondta, hogy

Azonban jelenleg a termékenységi arányszám 1,52. A statisztikai mutatók szerint egy ország népességszáma akkor fenntartható, ha a termékenységi ráta eléri a 2,1-et.

A konferencia előadói szerint a jelenlegi demográfiai katasztrófa következménye az is, hogy a kórházakban osztályokat kell bezárni, mert nincs elég nővér, és nem tudják a betegeket ellátni.

A tendencia pedig elkeserító.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb előrejelzése szerint 2050-ig padig ezen felül is majd' egymillióval csökkenhet a lakosságszám. A legoptimistább népesség-előrejelzés 2070-re, a legnagyobb pozitív bevándorlási egyenleggel számolva is csak közel 8 millió fősre teszi a hazai népességszámot, de a közepes forgatókönyv 7,7 millió fővel számol, míg a legpesszimistább jóslás szerint az országban csupán 7,5 milliónyian élnek majd 2070-re.

Tóth I. János filozófus, demográfus, a Szegedi Tudományegyetem habilitált egyetemi docense szerint

Az olyan, viszonylag szegényebb országokban, mint Magyarország, még talán van némi ösztönző hatása, ha a családoknak otthonteremtési támogatást adnak, ám például Dél-Koreában, amelyik Ázsia negyedik és a világ 10. legnagyobb gazdasága ezzel már nem képesek gyermekvállalásra motiválni a családokat. A demográfiai katasztrófa minden egyes ágazat leépülését is jelenti majd.

Példaként említette, hogy

így elképzelhetetlen, hogy a gazdaság fejlődni tudjon. Kiemelte: amennyiben a demográfiai csökkenésnek nem találjuk meg az ellenszerét, egyetlen társadalmi problémát sem fogunk tudni megoldani.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!