Mint arról korábban mi is beszámoltunk, Demeter Szilárd szombaton egy éles hangú cikkben Soros Györgyöt Adolf Hitlerhez, Európa népét pedig az auschwitzi koncentrációs táborban szenvedő zsidósághoz hasonlította. Szerinte a milliárdos üzletember és filantróp markában tartja az Európai Uniót, ami úgy akarja kiszorítani soraiból Magyarországot és Lengyelországot, mint a náci uralom idején a harmadik birodalom a zsidó polgárokat, Soros "követőit" pedig következetesen liberárjáknak hívja.

Írására többen éles kritikát fogalmaztak meg: Vámos Miklós Prima Primissima díjas író melegebb éghajlatra küldte el (majd ki is lépett a Szépírók Társaságából), de bírálta Bajnai Gordon volt miniszterelnök is. Ő Orbán Viktornak címezve véleményét azt írta:

ha Demeter hétfőn még az intézmény igazgatója lehet, akkor „ezt a nyilatkozatot nyilván mi, magyarok és az egész világ a magyar kormány álláspontjának tekinti majd.”

De a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és Magyarország izraeli nagykövetsége is felszólalt az igazgató írása ellen: szerintük Demeter szóhasználata és hasonlata elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan, valamint kimeríti a holokauszt relativizálásának fogalmát is.

A Mazsihisznek az író-publicista még válaszolt, megismételte, sőt tovább erősítette állításait, mondván „a liberális mainstream nettó náci logikát működtet”.

hirdetés

Aztán váratlanul visszavonatta korábbi cikkét, sőt törölte magát a Facebookról is.

A Magyar Nemzet oldalán közzé tett közleményében úgy fogalmaz:

„Függetlenül attól, hogy mit gondolok az igazamról, és függetlenül attól, hogy az Alaptörvény által garantált vélemény- és szólásszabadságot ahogy eddig is, ezután is védeni fogom, a Sor(o)s című publicisztikámat ezennel visszavonom. A Facebook egy Kertész Imre-idézet miatt letiltott három napra, onnan nem tudom törölni a posztot, tehát a Facebook-oldalamat törlöm. Abban igazat adok az engem kritizálóknak, hogy nácizni ma relativizálás, és a náci párhuzam akaratlanul is sértheti az áldozatok emlékét. A közeljövőben ehhez tartom magam.”


hirdetés