Állítólag zárt körben már be is jelentette a főigazgatói pályázat nyertesét Csák János kulturális miniszter. A hír komoly átalakításokat vetít előre.


Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) jelenlegi főigazgatója nyerte a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatói pályázatát – közölte az Index információi szerint Csák János kulturális és innovációs miniszter a Nemzeti Kulturális Tanács mai, keddi ülésén. Nyilvánosan csak este, az M5 Ez itt a kérdés című műsorában jelentik be a döntést, Demeter egyelőre sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta az értesülést.

Korábban L. Simon László, a múzeum leváltott igazgatója beszélt arról az Indexnek, hogy ha – értesülésüknek megfelelően – Demeter valóban indult a pályázaton, akkor „azért jött szóba, mert ő lehetne a garancia egy összevonási terv sikeres megvalósítására”. Az Index emellett úgy tudja, a készülő kulturális törvény is a centralizálás irányába mutat azzal, hogy egyes intézményeket a saját területükön egyfajta szupervizor szerepébe helyezne.

A PIM főigazgatóját idén február 1-jével nevezte ki újabb öt évre Csák János, a PIM vezetői székét tehát a jelek szerint nem hagyja el Demeter.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!