Ha ez beválik, könnyen lehet, hogy az autók a jövőben sem használhatják majd Budapest legrégibb hídját.


„December közepétől szabad a Lánchíd a buszok, a taxik és a kerékpárosok számára!” – adja hírül Facebook-oldalán Karácsony Gergely. A főpolgármester bejegyzése szerint az eredeti ütemtervnek megfelelően és költségkereten belül halad a Lánchíd felújítása. Megemlíti, hogy a múlt héten sikeres próbaterhelésnek vetették alá a megújuló átkelőt, ami után hamarosan részben megindulhat a forgalom a hídon.

Karácsony szól arról is, hogy a Lánchíd szép szimbóluma a héten 149 éve egyesült fővárosnak és a polgári fejlődésnek. Mint megemlíti: „nem mellesleg szimbóluma annak is, hogy volt idő, amikor magánvagyonból lett közvagyon, és nem fordítva.”

Hozzáteszi, a híd egyszersmind szimbóluma a fejlődésnek, a haladásnak is. „A Lánchíd jövője jelképezi a város jövőjét is” – írja a városvezető.

Mint írja, „a felújítás eddig eltelt másfél évében hozzászokott a város forgalma ahhoz, hogy nélkülöznie kell a Lánchidat, a szomszédos hidak forgalma alig észrevehető mértékben változott.”

„Miközben a városi forgalom alkalmazkodott a felújításhoz, azt lassan elfeledjük, hogy a Lánchíd korábban az állandó belvárosi dugók és torlódások helyszíne volt” – teszi hozzá.

Karácsony Gergely megemlíti azt is, hogy a nemrégen lezajlott közösségi gyűlés keretében sokan fejtették ki a véleményüket a város jövőjéről, így a Lánchíd funkciójáról is.

– írja a főpolgármester.

Hozzáteszi, hogy a gyalogosok a felújítás következő szakaszának lezárta után használhatják újra a hidat, várhatóan 2023 őszén.

Ezzel együtt megnövelik a hídon áthaladó buszok számát: a 16-os és a 105-ös mellett ezentúl a 178-as is erre közlekedik majd. A "tesztidőszak" alatt kikérik majd a budapestiek véleményét, és folyamatosan vizsgálják a környék forgalmát is. Ezeknek összesítése után pedig a főváros lakói „bő féléves tesztidőszak után dönthetnek arról, mi legyen a Lánchíd végleges funkciója a jövőben.”

A híd felújításának további menetéről EZEN A LINKEN lehet információkat találni.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!