Magyarország NATO-csatlakozásának 25. évfordulója alkalmából tartott beszédet az Egyesült Államok budapesti nagykövete.


„Az Egyesült Államok törődik Magyarországgal, törődünk a magyarokkal, nagyra tartjuk és csodáljuk az önök kultúráját és történelmét, és szoros kapcsolatok kialakítására törekszünk. És nem is igazán kérünk sokat: megelégednénk az átláthatóság, a párbeszéd, a pártatlanság és a demokrácia iránti elkötelezettséggel” – mondta csütörtökön David Pressman Magyarország NATO-csatlakozásának 25. évfordulója alkalmából a CEU egykori Nádori utcai épületében.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete a 24.hu összefoglalója szerint szóba hozta az országával szembeni ellenséges retorikát, a média elfoglalását, a korrupciót, illetve a jogállamiság leépítésére való törekvéseket is.

Pressman hangsúlyozta: az USA továbbra is törekszik a párbeszédre Magyarországgal, azonban nem fogadják el azokat a magatartásformákat, amelyek ellentétesek a demokratikus értékekkel és az atlanti szövetség elveivel. Példaként hozta azt, hogy kénytelenek voltak korlátozni az ESTA-hoz való hozzáférést a magyar állampolgárok számára, mert a magyar kormány nem volt hajlandó foglalkozni az amerikai oldalról felvetett biztonsági aggályokkal.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!