A német zöldpárti európai parlamenti képviselő azt tapasztalja, hogy a magyar kormány nem tesz meg mindent az uniós források felszabadításáért.


Az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának küldöttségével nemrég Budapesten járt Daniel Freund, aki a 444-nek adott interjújában kijelentette: Orbán Viktor a legkorruptabb politikus Európában.

Előző héten az európai uniós pénzek felhasználását vizsgáló brüsszeli küldöttség Budapesten járt, hogy utánanézzenek, jól és jogszerűen hasznosulnak-e Magyarországon az uniós támogatások. Mint ismert,

A Költségvetési Ellenőrző Bizottság küldöttségének tagja volt Daniel Freund német zöldpárti képviselő is, aki a 444-nek adott interjújában „csalódást keltőnek” nevezte a látogatást.

„Egyáltalán nem úgy tűnik, hogy a kormány mindent megtesz ezeknek a forrásoknak a felszabadítása érdekében. Közös érdekünk, és ezt többször elmondtuk a kormány képviselőinek és a sajtótájékoztatón is, hogy ezeket a pénzeket mielőbb eljuttathassuk Magyarországra – különösen most, amikor történelmi léptékű infláció tombol a kontinensen, és különösen Magyarországon.

Erre viszont nem kaptunk elegendő garanciákat” – fogalmazott Freund.

Hozzátette, jövő héten számolnak be a budapesti tárgyalásokról az Európai Bizottság előtt, ezt követően pedig határozatot fogad el a parlament Magyarországról.

„A reformjavaslatok 9 hónapja az asztalon vannak, és azóta érdemi előrelépést nem tapasztaltunk. Nem egyszerűen arról van szó, hogy a pénzeket továbbra is vissza kell tartani, de a Bizottságnak el kell gondolkodnia azon, milyen újszerű nyomásgyakorlásra volna szükség, hogy érdemi változást lehessen kikényszeríteni a magyar kormány részéről. Hatékonynak az eddigi nyomásgyakorlást biztosan nem lehet nevezni” – jegyezte meg a német zöldpárti képviselő.

„Titkosszolgálati razziáknak és koncepciós eljárásoknak vetnek alá cégeket, hogy a miniszterelnök belső körei minél könnyebben vásárolhassák fel azokat. A magyar kormány maffiamódszereket használva gyűr maga alá komplett szektorokat. A Bizottságnak véleményem szerint meg kell fontolnia, hogy további korlátozásoknak és szankcióknak vesse alá a kormányt” – mondta Freund.

„A kormány úgy tesz, mintha puszta adminisztratív igénnyel lépnénk fel, és nem egy korrupt rendszer működésének tüneteivel szembesülnénk. Jó példa az, ahogy az egyszereplős közbeszerzésekről beszél a kormány. Úgy állítják be, mintha egy bürokratikus problémával állnánk szemben. Mintha nem tudnák, hogy piaci szereplők évek óta azért maradnak távol az ilyen eljárásoktól, mert pontosan tudják, hogy azokat a kormányhoz hűséges szereplők nyerik majd el. Nem azért nincsenek kihívók, mert adminisztratív okból ellehetetlenítik őket, hanem mert a piaci konkurencia tisztában van vele, hogy úgysincs esélye” – tette hozzá az európai parlamenti képviselő.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!