Nagyot megy az interneten az az animáció, amit az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) töltött fel a Twitterre július elsején.

A hivatal azt az üzenetet kívánta eljuttatni az amerikaiakhoz, hogy lehetőleg ne vigyék strandra a gyereküket, amikor a kicsi épp hasmenésben szenved, ugyanis a székletből származó baktériumok, vírusok, éleskedők - klór ide vagy oda - még napokig élnek a medencében, és olyan remek betegségeket terjesztenek, mint a norovírus-fertőzés vagy a vastagbélgyulladást okozó E. coli fertőzés. Egyetlen hasmenéses ember pedig a vele egyszerre vagy utána a medencében tartózkodó valamennyi fürdőzőt meg tudja fertőzni.

A mondanivaló fontos, ez kétségtelen, a lakosság egy részének inkább az üzenet megjelenítésével akadt gondja: az animáción ugyanis mindezt úgy ábrázolták, hogy

a vízicsúszdán a medencébe csúszó kislány egy nem is annyira diszkrét kakicsíkot hagy maga után,

mindehhez a "Ne hagyjon nyomot maga után idén nyáron a medencében" feliratot társították. De meg is mutatjuk:

Don't swim or let your kids swim if sick with diarrhea. One person with diarrhea can contaminate the entire pool. Learn more ways to keep you and those you care about healthy. #HealthySwimming https://t.co/3ogS3ZlQX6 pic.twitter.com/lbN6uvvufu

- CDC (@CDCgov) July 1, 2021

És most jöjjön néhány komment:

Az ön adófizetői dollárjait arra költötték, hogy valaki rajzoljon meg egy csúszdára kakiló kislányt.

Szeretném látni az email-beszélgetést, amelyben jóváhagyták nyilvános közlésre ezt a gifet.

A csúszdán levő kakicsík a legjobb dolog, amit kormányunk valaha létrehozott.

Egyes vélekedések szerint egy hirdetés - függetlenül a minőségétől - már akkor nagyon eredményesnek mondható, ha sokan beszélnek róla, ilyen értelemben ez a társadalmi hirdetés máris maximális sikert ért el.

Kapcsolódó

Híg széklet és hányás a "nyár slágere"

A sokszor csak "fosós-hányósként" említett fertőzést vírusok és baktériumok is okozhatják, nyáron utóbbiaknak kedvező a terep. Ijesztő és kimerítő állapot, veszélyt a kiszáradás jelenthet.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!