Michael Knapinski a Washington állambeli Mount Rainier Nemzeti Parkban túrázott, amikor a hóviharban eltévedt. Knapinski eredetileg egy barátjával indult neki a hegyeknek, majd egy idő után szétváltak, de a férfi nem ért oda a megbeszélt találkozóhelyre.


Barátja ekkor értesítette a hatóságokat, és a 45 éves férfire egy nappal később talált rá egy helikopteres mentőcsapat, amely egy seattle-i kórházba szállította. Amikor Knapinskivel a kórházba értek, a férfinak alig volt tapintható pulzusa, öntudatlan volt, és a teste teljesen kihűlt, pár másodperc múlva pedig leállt a szíve.

A következő 45 percben az orvosok folyamatosan próbálták újraéleszteni, miközben rákötötték egy gépre, amely révén sikerült megnöveli a véroxigén-szintjét.

A halál kapujában volt

- idézte Sam Arbabit, a Harborview kórház intenzív osztályának vezetőjét a New York Times.

Két nappal később azonban Knapinski már felült a kórházi ágyában, és a tüdeje, valamint a szíve is normálisan működött, ráadásul az agya sem károsodott a hosszú szívleállás okozta oxigénhiányos állapotban.

Arbabi erre azt mondta, hogy valóságos orvosi csodának számít, mivel az újraélesztett emberek esetében általában bekövetkezik az agykárosodás. Knapinski testét az orvosok egy ideig alacsonyabb hőmérsékleten tartották, és csak lassan kezdték el újra felmelegíteni, ezzel is csökkentve az agykárosodás esélyét.

A kiemelt képen a Mount Rainier látható. Fotó: Jérôme Gorin / AltoPress / PhotoAlto via AFP


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!