A Debreceni Járásbíróság május 31-én egy hónapra elrendelte annak a 42 éves férfinak a letartóztatását, akit hivatalos személy elleni erőszak bűntettével és más bűncselekményekkel gyanúsít a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség.

Az ügyészség közleménye szerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságra egy, a megyében lévő településről csendháborítás miatt érkezett bejelenés május 29-én 23 óra 30 perc körül. A rendőrök a helyszínre mentek, de az ott tartózkodók voltak együttműködőek, igazolni sem akarták magukat, a 42 éves gyanúsított pedig becsmérlő kijelentést tett a rendőrökre.

A ház udvarán több mint tíz ember volt, ezért a rendőrök erősítést kértek a helyszínre. AZ egyenruhások ki akarták nyitni a kertkaput, de ez a túloldalon állók nem hagyták és obszcén szavakkal illették a rendőröket.

Az ittas állapotban lévő gyanúsított meg is akarta ütni az egyik intézkedő rendőrt, aki azonban el tudott hajolni. Ezt követően az egyenruhások nekifeszültek a kertkapunak, amit sikerült betolniuk.

A rendőrök bementek az udvarra, közben viszont a 42 éves gyanúsított két kézzel, nagy erővel betolta a kaput, amely rázáródott az egyik rendőr kezére. A járőr nyolc napon túl gyógyuló, többszörös csonttörést szenvedett.

hirdetés

A rendőr még kitudta nyitni a kaput és az előtte haladó társa segítségére sietett, majd intézkedés alá vonták a helyszínen tartózkodókat. A 42 éves férfi a bilincselésnek is ellenállt, végig szabadulni próbált a fogásból, amely során az egyik rendőr láthatósági mellényét is leszakította.

A rendőrök végül könnygáz sprayt vetettek be, amelyet követően a 42 éves szigethalmi férfit megbilincselték.

A bíróság álláspontja szerint indokolt a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazása a gyanúsítottal szemben, mivel megalapozottan tartani lehet attól, hogy a gyanúsított - a büntetés várható mértékére tekintettel - megszökne, elrejtőzne.

A nyomozási bíró indoklásában azt is elmondta, hogy bár a férfi büntetlen előéletű, azonban a rendőri intézkedésnek nagy erővel és kitartó szándékkal a végletekig ellenállt, továbbá a járványhelyzet idején a szabályok betartása és a rendőrök védelme is különösen fontos.

A bíróság végzése nem végleges, ellene a gyanúsított és védője fellebbezett.



hirdetés