Az egyházfőt arról kérdezték az egyetemen, hogyan látja a nők helyzetét a katolikus egyházban, a válaszával pedig sokan – finoman fogalmazva – nem voltak elégedettek.


Ferenc pápa szombaton a belgiumi Louvain-la-Neuve-i Katolikus Egyetemen (UCLouvain) tartott beszédet az intézmény közelgő 600. évfordulójának alkalmából. Az eseményen a pápát szembesítették a nők helyzetével a katolikus egyházban: az egyetem diákjai és professzorai egy levelet olvastak fel neki, amelyben arra kérdeztek rá, hogyan járult hozzá az egyház a nők alárendeltségéhez, igazságtalan munkamegosztásához.

Azt mondta, a nők „Isten népének lányai, testvérei és anyái”, továbbá a nőiséget a gondoskodás, termékeny befogadás és életadás szimbólumának nevezte, de arra nem tért ki, hogy az egyház bármilyen reformra szorulna a nők egyházi szerepének kérdésében.

Az egyetem nem hagyta szó nélkül a pápa válaszát.

A diákok képviseletében egy 22 éves hallgató, Valentine Hendrix ugyancsak csalódottságának adott hangot, amiért szerinte a pápa kijelentései a nőket csupán szülő, anya és feleség szerepbe korlátozzák, amitől sokan épp felszabadulni szeretnének.

Forrás: 444, The Guardian


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!