Ha mégsem tudnak megfelelően időzíteni a kismamák, akkor a győri kórházba kell menniük.


Nem zárják be, de hétvégeken megszűnik egy sor ellátás a mosonmagyaróvári Karolina Kórházban – szúrta ki a 24.hu az intézmény honlapján megjelent tájékoztatást. A bejelentés meglehetősen hirtelen jött: szerdán került ki a weboldalra, és rögtön életbe is lép.

A rövid tájékoztatóban dr. Rumi Márk orvosigazgató az „új ellátási struktúráról” értesíti a betegeket. Eszerint:

  • Hétfő reggel 8:00 órától péntek délután 16:00 óráig a Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályra, valamint a Csecsemő és Gyermekosztályra érkezőket folyamatosan, nappali és ügyeleti munkarend szerint fogadjuk, ebben az időszakban a szülések biztosítottak.
  • Hétfőtől péntekig munkaidőben a sebészeti, baleseti sebészeti, nőgyógyászati műtétekre előjegyzett betegeinket, valamint a sürgősséggel érkezőket osztályos és egynapos sebészet keretében is ellátjuk.
  • A hét minden napján 0-24 órában biztosítjuk a sürgősségi (belgyógyászati, sebészeti, baleseti sebészeti) járóbeteg, a belgyógyászati aktív és krónikus fekvőbeteg osztályos, valamint a mozgásszervi rehabilitációs ellátást.
  • Minden egyéb szükséges szakmai hátteret a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház, mint vármegyei irányító kórház biztosítja.

„A feleségem harmadikára van kiírva szülni, az péntek, akkor most eleve Győrbe menjünk, vagy ha délelőtt megszül Óváron, akkor majd délután négykor átszállítják, vagy hogy lesz?” – tette fel a kérdést a 24.hu-nak egy helyi lakos, rámutatva, hogy az intézkedésről előzőleg semmilyen értesítést nem kaptak a betegek.

Tovább növeli a káosz esélyét, hogy Győr-Moson-Sopron vármegyében ugyanezen a napon áll fel az új ügyeleti rendszer, így Mosonmagyaróváron is a megszokott két háziorvosi ügyelet és a vidéki ügyelet helyett egyetlen ellátó pont marad, és áttérnek a mentőszolgálat által vezényelt rendszerre.

A lap emlékeztet arra, hogy a Karolina Kórház nem most került először nehéz helyzetbe. A Covid-járvány idején,

A Nemzeti Népegészségügyi Központ határozatban ideiglenesen felfüggesztette a Karolina Kórház szülészet-nőgyógyászat, sebészet és traumatológia fekvőbeteg szakellátását szakorvos hiány miatt.

2021 márciusában újra kitört a pánik a városban, az a hír terjedt el, hogy a kórház nagy része bezárhat, a sürgősségi és a fekvőbeteg-ellátást is áthelyezhetik Győrbe. Akkoriban sokan felmondtak, nem írták alá az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést. Azonban a kórház maradt, az önkormányzat nyújtott anyagi forrást, hogy a kórház ki tudja állítani az ügyeletet, megoldja a szakemberhiányt. A város idei költségvetésében azonban nem szerepel kiadás a kórház költségeire.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!