Sharon Cassidy korábban az Iceland nevű szupermarketlánc egyik, skóciai Paisleyben található egységében dolgozott, ahonnan azért rúgták ki, mert a biztonsági kamera felvételei alapján egyszer megdézsmált egy egy fontért, azaz kevesebb, mint ötszáz forintért árusított Cadbury's Twirl multipackot - amiről egyébként azt hitte, hogy az egyik munkatársa már kifizette.


A Mirror azt írja, hogy Cassidy nem hagyta annyiban a dolgot, és bíróságra vitte az ügyet, ahol végül 3 ezer font (1,3 millió forint) kártérítést ítéltek meg neki.

A munkaügyi bíróságon azt is hozzátette a történethez a boltban 2004 és 2019 között félállásban dolgozó nő: teljesen megszokott volt, hogy a munkatársak megosztották egymással a munkaidőben vásárolt ételeket.

Kirúgása előtt azt a feladatot kapta, hogy tegyen rendet a boltban, és amikor a műszakvezetőnek szólt hogy végzett, ő talált egy ötös Cadbury's Twirl multpackot, amiben már csak egyetlen csokiszelet volt. A munkaügyi bíróságon az is elhangzott, hogy az ominózus csomagot aznap reggel leértékelték, mert előző este észrevették: valaki más már akkor kivett belőle két darabot.

A biztonsági felvételek ellenőrzésekor azt látták, hogy Cassidy egy vásárló gyerekének ad egy csokit a csomagból, majd bemegy a pénztár mögé, és ő is megeszik egy szeletet. A felvételek alapján eljárást indítottak ellene azért, mert fizetés nélkül vett magához egy árucikket az üzletben.

Később beismerte, hogy a csokoládét egy vásárló gyerekének adta, és maga is megevett belőle egyet - de mint mondta, azt hitte: a kibontott multipack egy másik alkalmazotté volt, és azt is hozzátette, hogy ha tudta volna, a csomag a bolté, akkor kifizette volna.

A főnökeit azonban ez nem hatotta meg, és kirúgták, ő pedig perre ment a szupermarketlánccal.

Cassidy a meghallgatáson azzal védekezett: nem volt olyan ésszerű alap, amely alapján az Iceland meggyőződhetett volna arról, hogy ő tudta-e, a kérdéses tárgyak a vállalat tulajdonát képezik, és neki esze ágában nem volt lopni.

A multipack több okból is úgy tűnt, mintha nem lenne már az árukészlet része: ki volt bontva, több csokiszelet is hiányzott belőle, és nem látszott rajta rendesen, hogy le van értékelve.

A szupermarketlánc azzal védekezett, hogy szigorú szabályaik vannak az alkalmazottak munkaidőben történő vásárlására, például egy felettesüknek alá kell írnia a számlájukat, miután fizettek, és a termékeket azonnal el kell vinniük az üzlet nyilvános tereiből az efféle konfliktusok elkerülése végett.

A munkaügyi bíróság végül Cassidynek adott igazat. A döntést pedig azzal indokolták, hogy Cassidy kirúgása méltatlan volt, és az ügyet nem is vizsgálták meg rendesen.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!