Hosszas munka után sikerült megszereznie Szél Bernadett független országgyűlési képviselőnek a védettségi igazolványok települési adatait a Fővárosi Kormányhivataltól, amely az igazolványok postázását végzi. Az erről szóló Facebook-posztban a politikus azt írta, hogy augusztusig országosan 6 560 942 darab védettségi igazolványt postáztak ki, amelyet nem csak a koronavírus ellen beoltottak, hanem azok is megkapnak, akik igazoltan felgyógyultak a betegségből.


A megyei/fővárosi bontásban Budapesten a legmagasabb az igazolvánnyal rendelkezők aránya (78,4 százalék), Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig a legalacsonyabb (54,9 százalék). Győr-Moson-Sopron és Vas megyében mértek még 70 százalék körüli arányt, és 13 olyan megye van, ahol az arány legalább 60 százalékos. Ennél alacsonyabb értéket Borsodon kívül Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében mértek.

A járások szerinti bontásban a Győri, a Budakeszi, a Dunakeszi és a Szombathelyi járásban a legmagasabb az igazolvánnyal rendelkezők aránya (75 százalék), ennél egy-két százalékponttal alacsonyabb a Székesfehérvári, Gárdonyi, Veszprémi és Szegedi járásban.

A legalacsonyabb az arány a Kunhegyesi járásban, mindössze 40 százalék, 41 százalék a Mezőcsáti és Ózdi járásban, és 47 százalék a Hajdúhadházi és Csengeri járásban. A legmagasabb és legalacsonyabb arányokkal rendelkező járások között 35 százalék a különbség - olvasható a bejegyzésben. Budapesti kerületi adatokat nem kapott Szél Bernadett.

Települési szinten a legmagasabb arányok a 100 százalékot is meghaladják, ami azt jelenti, 2021 januárja óta nőtt a település lakossága. 100 százalék körüli értéket mutat a Pest megyei Ipolytölgyes, a somogyi Nemeskisfalud és a szintén Pest megyei Márianosztra,

olvasható a bejegyzésben, de 94-95 százalékos a védettséggel rendelkezők aránya Győr-Moson-Sopron megyei Pásztoriban és a nógrádi Szuhán is. A megyei jogú városok közt a legmagasabb arányokkal Veszprém városa (79 százalék), Székesfehérvár (79 százalék) és Győr (78 százalék) rendelkezik, őket követi szorosan Szombathely, Szeged és Kaposvár.

A városok között 82 százalékos a védettségivel rendelkezők aránya Zamárdiban, 80 százalék Tokajban és 79 százalék Gödön. A falvak között az első helyeken a már említett Ipolytölgyes, Nemeskisfalud és Márianosztra állnak. Az arányokat tekintve a főváros 78 százaléka mellett a megyei jogú városok lakóinak 72 százaléka, a városok lakóinak 64 százaléka, a községek lakosainak 57 százaléka rendelkezik védettségi igazolvánnyal - írta az adatok alapján Szél Bernadett, aki a következőkre is felhívta a figyelmet:

Az adatok kijózanítóak: a 78 százalékos budapesti aránnyal szemben Szabolcsban, Jász-Nagykun-Szolnok megyében és Borsodban 55 százalék körüli a védettségivel rendelkezők aránya, a legrosszabb helyzetű járásokban 40 százalék körüli, a legkiszolgáltatottabb borsodi, somogyi és szabolcsi falvakban pedig még a 30 százalékot sem éri el.

A politikus eredetileg az Emberi Erőforrások Minisztériumától szerette volna kikérni az oltottak települési szintű adatait, de a tárca azt válaszolta, hogy nem vezet erről nyilvántartást, az oltásregisztrációs oldalt üzemeltető Miniszterelnöki Kabinetiroda pedig azt írta, hogy nincsenek a regisztráltak lakhelyére vonatkozó adataik és nem is kötelesek ilyen "új minőségű" adatokat előállítani.

Koronavírus

Megszülte gyermekét, majd meghalt egy koronavírusos nő Floridában

Gyászoló családja szerint soha korábban nem volt beteg, ezért is reménykedtek a felépülésében.

Száz felett az új fertőzöttek száma, meghalt egy beteg

Már a fiatalkorúak oltásával is előz minket jó néhány európai ország


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!