Valami különös varázslat lengi körül a falakat és a környéket.


Nem csodálom, hogy Schmidt Miksa, a dúsgazdag vállalkozó annak idején beleszeretett a kolostorba, megvásárolta, és a kastéllyá alakíttatta át. Azon kívül, hogy gyönyörű, az épületet és a környéket most is valami varázslat, valami megmagyarázhatatlan misztikum lengi körül.

A kora leghíresebb kurtizánját, Mágnás Elzát kitartó Schmidt Miksa bútorgyáros és lakberendező 1910-ben vette meg az akkor éppen raktárnak használt Kiscelli kolostort a romtemplommal és a hozzá tartozó területtel együtt. A kastéllyá alakított épületet részben kiállítótérként használta, részben pedig arra, hogy egy-egy kellemes hétvégét itt töltsön a szeretőjével, Mágnás Elzával – erről és Elza haláláról, illetve a történet alapján forgatott filmről korábbi cikkeinkben már írtunk.

De miért érdekes most a Kiscelli Múzeum?

Azért, mert pár hónapja ismét látogatható a felújítás és a kibővített bemutatótér kialakítása után, így az első csodaszép tavaszi hétvégén a virágba borult Gellért-hegy megmászása után az utam ide vezetett. Körbejártam az épületet, még láthattam a 1971. Párhuzamos különidők című kiállítást, ami a huszadik századi modern magyar irányzatokkal foglalkozott, és az egykori hírhedt és kultikus underground szórakozóhelyet, a Fekete Lyukat bemutató kiállítást is. És ha már ott voltam, megnéztem a nyomdagépeket is.

Ha azt tervezitek, hogy elmentek a múzeumba, szánjatok legalább egy fél órát az udvaron álló szobrokra, valamint az épületegyüttes mögött látható kőtárra is, izgalmas dolgokat láthattok: többek közt szobor- és oszloptöredékeket, táblákat, régi sírköveket. Tavaly augusztusban élőztem a helyszínről, ha megnéznétek a videót, erre a linkre kattintsatok.

Mi történt a felújítás alatt a Kiscelli Múzeumban?

Ha kíváncsi vagy a folytatásra, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!