Egy hét alatt brutális emelkedés történt a téliszalámi árában: míg a 45. héten - vagyis két héttel ezelőtt - a téliszalámi kilója 7343 forint volt átlagosan, a múlt héten már 8 százalékkal magasabb áron, 7922 forintért lehetett hozzájutni a sertéshús felhasználásával készült termékhez - írja a Menedzsment Fórum az Agrárgazdasági Kutatóintézet Piaci Árinformációs Rendszerének adataira hivatkozva. A korábbi hetek adatait figyelembe véve ez rekord magas értéknek számít.

A drágulásért egyértelműen a világszerte tomboló afrikai sertéspestis okolható. Ugyan Magyarországon eddig csak vaddisznókban mutatták ki a betegséget, házi sertésben nem, de a Kínában hatalmas mennyiségben leölt állomány miatt jelentkezett óriási importigény kihat a hazai piacra is. És a veszélyeztetett területeken élő, nem megfelelően körbekerített állományt itthon is el kellett pusztítani, ami további árfelhajtó hatással bírt.

Nem csak a szalámit érinti a nagy mértékű drágulás: egy hét alatt a sertéspárizsi és a gyulai jellegű szárazkolbász kilós ára egyaránt 3-3 százalékkal emelkedett - teszi hozzá az mfor.hu. A szakértők szerint pedig akár további árdrágulásokra is lehet számítani.