A projekt eredetileg 170 milliárdba került volna, ez az összeg kúszott fel 400 milliárdig. Ez minden idők magyar rekordja.


Lázár János építésügyi és közlekedési miniszter hétfőn egy sajtóeseményen bejelentette: 2024-ben elindítják a 76-os út kétszer két sávos autópályává bővítését – írja a 24.hu.

A miniszter bejelentéséből az is kiderült:

A projekt összesen nagyságrendileg 400 milliárd forintba fog kerülni, azaz 9,1 milliárd Ft/km-es áron építkeznek majd. Az M7-es autópályával összekötő M76-os út ezzel majdnem kétszer annyiba kerülne, mint az eddigi rekorder M6-os autópálya, amelyet 4,5 milliárd Ft/km áron építettek meg.

A 24.hu felidézi, hogy még a kormányközeli Világgazdaság is sokallta az árat, ezért rákérdeztek a minisztériumnál, hogy nem azért drágult-e meg az eredetileg 170 milliárdosra becsült projekt mert a miniszter beleszámolta az árba a Körmendig tartó 28 kilométeres szakasz megépítését is. A minisztérium azonban azt válaszolta, hogy a becsült beruházási összeg alapvetően a Sármelléktől Zalaegerszeg keleti csomópontig történő útépítést tartalmazza, valamint a 71-es főút tervezett 2×2 sávos keszthelyi bekötését.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!