2023-ban negyedével kevesebb lakást adtak el, mint egy évvel korábban, a friss adatok szerint körülbelül százezer darabot. Az új lakások iránt bezuhant a kereslet, a használt családi házak ára tovább csökkent.


A 2022-es 14 százalékos csökkenése után a magyarországi lakáseladások száma 2023-ban további 25 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbi, hasonló adatokhoz képest a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint. Azaz a tavalyi 138 ezer lakáshoz képest idén alig több, mint 100 ezer lakás kelt el 2023-ban, írta meg az rtl.hu.

A lakáseladások becsült visszaesése az I. negyedévben 41, a II. negyedévben 31, a III. negyedévben 15 százalékos volt. Végül a IV. negyedévben megindult a növekedés.

A használtakénál is nagyobb arányban esett vissza az új lakások piaca tavaly. Az eladott új lakások száma korábbi évi adat fele alatt maradt, ez pontosan 44 százalékot jelent. Az eddig ismert adásvételeken belül az új lakások részesedése 7 százalékról 4 százalékra esett vissza.

Bár a lakásárak átlagosan 5,8 százalékkal voltak magasabbak, mint 2022-ben, ezen belül a használt lakások éves szinten 5, az újak 11,5 százalékkal drágultak,

Így aztán a használt lakások reálára közel 11 százalékkal, az újaké 5 százalékkal lett alacsonyabb egy év alatt. 2023-ban a reál lakásárindex végig enyhe csökkenést mutatott, az év végére 167 százalékra esett vissza, ami a három évvel korábbi szintnek felel meg.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!