Még az év végén módosított hiánytervet is durván meghaladhatta a költségvetési hiány 2023-ban. A pénzügyminiszter terve dugába dőlt.


A Portfolio.hu oldalán közzétett jelentés szerint az államháztartás finanszírozási igénye tavaly a GDP 6,8 százalékára rúgott.

Ez a mutató nagyon szorosan együtt mozog a hivatalos eredményszemléletű deficittel, amire az utolsó hivatalos kormányzati előrejelzés még 5,9 százalék volt.

Az utóbbi időben Varga Mihály pénzügyminiszter nagyon nem beszélt arról, hogy tavaly az eredményszemléletű költségvetési hiánymutató jobb lett volna a 2022-esnél. Ehhez egyébként a 2022-es adatokkal is trükközni kellett, a korábban mondott 4,5 százalék helyett az egy ideig kedvezőtlen, később hivatkozási alapnak már ideálisabb 6,2 százalékos hiányt kommunikálni. A jelentés szerint sejteni lehetett, hogy a deficit az 5,9-nél, sőt, a 6,2 százaléknál is magasabb lesz.

A lap szerint

Csakhogy közben viszont a kormány lényegében lesöpörte a padlást is, november végéig például több mint 300 milliárdos osztalékelőleget fizettetett be az MVM-nek (amelynek közben kínai hitelt kellett felvennie).

A 2023-as költségvetést a kormány 2022 nyarán fogadta el, majd egészen 2023 októberéig többször is módosítania kellett a fő számait, így a hiánycélt is.

(via 444.hu)

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!