Orbán Viktor szerint „egyfajta zsarolási útmutató” az a cikk, ami a napokban jelent meg az uniós források blokkolásáról a Financial Times című lapban. A miniszterelnök szerint az Európai Bizottság ideológiai háborút folytat Magyarország ellen.


Orbán Viktor miniszterelnök a Le Point című francia lapnak beszélt arról, hogy Magyarország kompromisszumos ajánlatot tett az Európai Unió tagállamainak Ukrajna finanszírozására. Orbán szerint a javaslat fogadtatása nem volt pozitív, és azt mondta: „ha a tagállamok nem értenek egyet olyan kérdésekben, mint a háború, a migráció, a gender, azonnal imperialista reakciót tapasztalnak Brüsszelből, és zsarolásnak vetik őket alá”. A miniszterelnök szerint a javaslata az Európai Unió egységének helyreállításáról és fenntartásáról szól.

A miniszterelnök „egyfajta zsarolási útmutatónak” nevezte a Financial Timesban a napokban megjelent cikket, amiben uniós források blokkolásával fenyegethetik meg Orbánt az uniós állam- és kormányfők február 1-i brüsszeli rendkívüli csúcsértekezletén.

„Azt mondják, hogyha szuverén országként viselkedünk, akkor Magyarországot azonnal hatalmas pénzügyi blokád alá veszik, és összekötik az ukrán kérdést a jogállamisággal. A kettőnek semmi köze egymáshoz! A dokumentum hitelességében nem kételkedem. Brüsszelt ismerve képesek rá” – mondta Orbán.

– tette hozzá.

A miniszterelnök megerősítette: nem változott a magyar álláspont, szerinte az ukrajnai háborúnak nincs katonai megoldása, tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség. A többi tagállam javaslata azonban a katonai megoldás irányába mutat, és azt javasolják, az EU négy év alatt adjon 50 milliárd eurót Ukrajnának.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy mivel a bizottság három hónappal ezelőtt egyértelműen kijelentette, hogy a magyar közbeszerzésekre vonatkozó szabályozással nincs probléma, ezért szerinte az Európai Bizottság ideológiai háborút folytat Magyarország ellen. Az Európai Bizottság elnöke január közepén azt mondta, hogy 20 milliárd euró befagyasztva marad, amíg Magyarország nem teljesíti a feltételeket. Orbán Viktor korábban azt mondta, mindenképpen megvétózza az Ukrajnának szánt támogatást – szemlézte az interjút a Telex.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!