Azaz 226 millió forintot. Az NDR műsorszolgáltató vizsgálatot indít, miután Hubert Seipel elismerte, hogy támogatást kapott az orosz vezetőről szóló két könyv elkészítéséhez


Egy német kiadó bejelentette, hogy leállítja egy vezető újságíró és Oroszország-szakértő által írt könyvek értékesítését, miután egy vizsgálat kimutatta, hogy legalább 600 000 euró (226 millió forint) nyilvánosságra nem hozott offshore kifizetést kapott egy Vlagyimir Putyinhoz közeli oligarchához kapcsolódó vállalattól.

Hubert Seipel díjnyertes filmrendező és író elismerte, hogy

Az információk a Cyprus Confidential projektből származnak, amely egy 3,6 millió offshore rekordon alapul, amelyek kiszivárogtak az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumának (ICIJ) és a német Paper Trail Media-nak, amelyek megosztották a hozzáférést a Guardiannel és más partnerekkel.

Seipel hamburgi székhelyű kiadója, a Hoffmann und Campe szerdán megerősítette döntését, hogy leállítja a könyvek értékesítését, miután kiszivárogtak olyan offshore dokumentumok, amelyek azt sugallták, hogy Alekszej Mordasov a Kremlhez fűződő szoros kapcsolatai miatt tavaly szankciók alá vont oligarchához, kapcsolódó vállalatok

„A Hoffmann und Campe Verlag úgy döntött, hogy a közzétett médiajelentések miatt a továbbiakban nem kínálja eladásra Hubert Seipel könyveit” – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy a kiadónak „nem volt tudomása a leírt tényekről”.

Az NDR műsorszolgáltató, amely részére Seipel korábban dokumentumfilmet készített, amelyben Putyinnal négyszemközti interjúsorozatot készíthetett, azt közölte, hogy független vizsgálatot indított. Azt mondta, hogy további értesítésig felfüggeszti a filmeket, és jogi lépéseket fontolgat Seipel ellen.

A Guardiannek és más médiapartnereknek küldött nyolcoldalas válaszában Seipel elismerte, hogy pénzt kapott Mordasovtól. Azt mondta, szeretné, ha tudnák, hogy „Mordasov támogatása kizárólag a könyvprojektekre vonatkozott”, és hogy „soha nem kapott pénzt filmekre és televíziós interjúkra harmadik felektől”. Azt is hangsúlyozta, hogy

Seipel saját számítása szerint „közel 100 alkalommal” találkozott Putyinnal, és többször interjút készített vele. Főműsoridős idősávokat kapott adásaihoz, beleértve a 2012-es dokumentumfilmet is. A Krím 2014-es annektálása után, és még intenzívebben a 2022-es ukrajnai orosz invázió után népszerű kommentátor volt a mainstream televízióban, Németország egyik legjobb független Oroszország-szakértőjeként és

A szóban forgó könyveket, a 2015-ös Putyin: A hatalom belső nézetei című életrajzot és a 2021-es Putyin hatalma: Miért van szüksége Európának Oroszországra, a német mellett kínai, olasz, spanyol és más nyelvekre is lefordították.

A Guardiannek adott válaszában, mielőtt bejelentette volna, hogy leállítja a könyvértékesítést, a Hoffmann und Campe azt mondta, hogy nem tudott a kifizetésekről. Azt mondta, hogy amennyiben bizonyítékot kapnak arról, hogy a kifizetések megtörténtek, „fenntartjuk a jogot, hogy további lépéseket tegyünk azokkal a könyvekkel kapcsolatban, amelyekre 2013-ban, illetve 2016-ban az akkori vezetőség egy televíziós dokumentumfilm alapján szerződött”.

A Guardian által a ciprusi akták között megtekintett dokumentumok szerint Seipel és egy Mordasovhoz köthető cég igazgatója

A projekt szponzora az okirat szerint elkötelezte magát amellett, hogy „támogatja a projekt fejlesztését„, és „ezt a politikai és történelmi fejleményt szélesebb közönség számára is elérhetővé teszi”. Seipelnek „logisztikai és szervezési támogatást” ígértek oroszországi kutatásai során, és

Az NDR felvette a kapcsolatot Seipellel, miután tudomást szerzett a szponzori szerződésekről, és kiderült, hogy Seipel elismerte, megkapta a pénzt.

„A műsorszolgáltató ezt jelentős összeférhetetlenségnek tekinti, amely megkérdőjelezi Seipel újságírói függetlenségét” – mondta az NDR szóvivője.

Az NDR főigazgatója, Joachim Knuth azt mondta: „Gyanítható, hogy minket, és így a hallgatóságunkat szándékosan félrevezették. Ezt most vizsgáljuk, és jogi lépéseket fontolgatunk.”

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!